Hnutí Duha: Při výrobě masa používáme dvakrát více antibiotik než na Slovensku

Čeští chovatelé spotřebují na výrobu kilogramu masa téměř dvakrát více antibiotik než jejich konkurenti na Slovensku. Využití antibiotik při chovu zemědělských zvířat, které podle environmentalistů ohrožuje lidské zdraví,  je u nás ale stále menší než v Německu a Polsku. Ukazuje to nová studie Atlas masa, kterou vydalo Hnutí Duha.

Mohlo by vás zajímat

Podle Hnutí Duha čeští chovatelé nadužívají při produkci masa antibiotika. Tyto látky přitom nepřímo ohrožují lidské zdraví tím, že se bakterie způsobující nemoci pak mohou postupně stát resistentními vůči medikamentům ve zdravotnictví, které by měly bakteriální onemocnění léčit.

O tématu ve studiu Zet mluvila koordinátorka českého vydání studie Atlas masa, Klára Havlová.

 

České chovy na každý kilogram živé váhy masa spotřebují 83 miligramů antibiotik, zatímco ty slovenské 44 miligramů. Například norské chovy však použijí pouhé 4 miligramy antibiotik. Co je příčinou takové disproporce? Z jakých informací studie Atlas masa vychází?

Atlas masa vychází z oficiálních mezinárodních statistických údajů. V Norsku je disproporce daná především jiným typem zemědělství. Je tam hodně pastvin, kde se chovají ovce a tento typ chovu nevyžaduje takové dávky antibiotik jako koncentrované velkochovy. Je také možné, že v Norsku jsou v diskuzi ohledně nadužívání antibiotik přece jen o něco dál, než my. Na Slovensku je menší číslo dané větším podílem horského pastvinového zemědělství.  

Jak se obsah antibiotik v těle zvířat zjišťuje?

Kontroluje ho státní veterinární správa, ovšem kontroluje pouze, zda antibiotika obsahují až produkty, které se dostávají na stoly spotřebitelů. Problematika antibiotik není o tom, že bychom jedli antibiotika z masa nebo masných produktů, které kupujeme. Problém je mnohem závažnější a sice ten, že bakterie získávají odolnost vůči masovému užívání antibiotik a tak ohrožují lidské zdraví nepřímo. Tedy ne přímou konzumací masa, ale hrozbou, že bakterie v budoucnosti nebudou reagovat na běžná antibiotika, která podáváme lidem.

 

Česká republika dováží maso hlavně z Polska a Německa. Polská spotřeba antibiotik na každý kilogram živé váhy masa je přitom téměř o polovinu vyšší než česká a němečtí velkochovatelé krmí zvířata antibiotiky dokonce dva a půl krát více než čeští. Proč?

V případě Německa hraje hlavní roli jednak to, že mají hodně koncentrovaných velkochovů. Pak i paradoxně zkušenost, že Německo je relativně bohaté a může si zkrátka nadužívání antibiotik dovolit. Antibiotika se velkochovech nepoužívají jako léčiva, jak by si možná spotřebitelé mohli myslet, ale využívají se hojně jako prevence a v minulosti dokonce i ke zvýšení a ke zrychlení váhových přírůstků, k čemuž antibiotika přispívají. Pravda sice je, že oficiálně je tento důvod podávání antibiotik v Evropské unii už od roku 2006 zakázaný, ovšem fakt je, že od té doby užívání antibiotik ve velkochovech výrazně nepokleslo. Podobně v nížinatém Polsku bylo poměrně hodně investováno do koncentrovaných velkochovů, takže spotřeba antibiotik je tam dokonce ještě vyšší než v České republice.

 

Článek obsahuje pouze vybrané pasáže z rozhovoru. Celý záznam zvuku si můžete poslechnout v playeru výše.

Zdroj: Zet

 

Hnutí Duha: Při výrobě masa používáme dvakrát více antibiotik než na Slovensku Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock.com

reklama

Další články

Youradiotalk.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio talk.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.