
Tip na Vánoce ze Zlínského kraje - Jarošovské pivo

O epizodě podcastu
Na více než 330letou tradici výroby piva v Jarošově navázala společnost Jarošovský pivovar v roce 2017. Jde o malý průmyslový pivovar, osazený nejmodernějšími technologiemi, ale pivo zde vyráběné vychází z historie Jarošovského piva a léty osvědčených postupů tradiční výroby spodně kvašeného českého ležáku.
Jarošovský Ležák 12%, oceněný značkou Regionální potravina Zlínského kraje, je ukázkou přístupu tohoto pivovaru k českému ležáku. Vaří jej z místní vody, světlého sladu ze sladovny Kroměříž, s trochou karamelového sladu z humnové sladovny Záhlinice. Vařen je dekokčně na dva rmuty s čtvero chmelením. Hlavní kvašení probíhá na spilce s následným dokvašováním v ležáckých tancích při teplotě mezi 1–2°C. Jarošovský Ležák 12% je čtyřikrát chmelený za studena v ležáckém tanku. Silné sladové tělo piva je vyváženo počáteční vyšší hořkostí pozvolně přecházející v jemnou, na patře ulpívající hořkost, doprovázenou vyváženou chmelovou vůní. Chcete vědět víc? Navštivte web regionalnipotravina.cz nebo si rovnou stáhněte aplikaci.