
Tip na Vánoce z Pardubického kraje - medovina

O epizodě podcastu
Rodinná firma byla založena na podzim roku 2002 v Moravské Třebové Ivanou Bakrlíkovou na základě rodinné tradice. O dva roky později vybudovala provozovnu na svém statku v Třebařově. Její otec a oba dva dědové včelařili, v této činnosti pokračuje dodnes také majitelka podniku s dcerou Veronikou. Otec Karel Buben začal vyrábět domácí medovinu, nyní firma vyrábí 8 základních druhů medoviny a k tomu archivní a výběrové řady z dubových sudů. Kromě výroby medoviny je nedílnou součástí i samotné včelaření. V současné době podnik obhospodařuje vlastní včelstva, ve většině případů se jedná o včelu kraňskou, nedávno byl chov rozšířen o včely kmene Vigor.
Hřebečská medovina je přírodní medovina, která je vyráběná řemeslným způsobem ručně. Je kvašena medem z vlastní produkce výrobce, který pochází z lesů Hřebečského hřbetu a okolí Moravské Třebové a Třebařova. Zpracování a míchání medu nepřesahuje teplotu 40°C. Medovina je ochucená bylinami a kořením, a tím se výrazně liší od ostatních medovin, které jsou dochucený převážně trestí. Ležení této medoviny probíhá na dubových sudech. Chcete vědět víc? Navštivte web regionalnipotravina.cz nebo si rovnou stáhněte aplikaci.