
#29 BYZNYS... "Jak se stane restaurace vyhlášenou? Svou obsluhou. Číšníky. Ne kuchyní. Ta má být samozřejmostí a je v druhém plánu," říká Vladimír Tůma, kuchař, gastroprofesionál a ředitel Gastrofestu. (moderuje Jan Cempírek)

Poslechněte si podcast
10. 8. 2022
39 min
O epizodě podcastu
Kuchař Vladimír Tůma kraluje nejen v kuchyni, je ale rovněž duchovním otcem festivalu Gastrofest, majitelem cateringové agentury a neúnavným bojovníkem za profesionalizaci číšnické profese. V podcastu BUDlive říká, že v dětství chtěl být malířem – krajinářem. „Ale rodiče mě dali na hotelovku, kam jsem nechtěl. Vůbec! Jenže první hodinu na hotelovce k nám promluvil starý mistr Bártra. A ten mě pro gastronomii nadchnul.“
Proč vzpomíná jako na zásadní moment své kariéry práci v Berlíně?
Proč je háklivý na termín „moderní gastronomie“?
Co znamená výukový program „Jak se dělá gastronomie“?
Točí se pivo nebo čepuje?
Jak se vygumoval rozdíl mezi lahvovým a točeným pivem?
Zaplatil by se v dnešní době majitelům restaurace vrchní číšník?
Jaké budějovické restaurace by doporučil k návštěvě?
To a mnoho dalšího si poslechnete v podcastu o gastronomii s Vladimírem Tůmou.