Audiokniha Tomu říkám překvapení

Na plnou hubu – Parádní desetiletí ve formuli 1
„Už předtím jsem obdržel nabídku, abych sesmolil pokračování Přežít a závodit, ale abych řekl pravdu, nic mě nenapadalo. Dokud jsem nedostal padáka…“ Oblíbený outsider mezi šéfy stájí F1 – a jak sám tvrdí, taky stařík s talentem mít v pravou chvíli nevhodné kecy – odkrý…

Vodník Čepeček (1972)
Seriál příběhů s klasickým pohádkovým hrdinou Václava Čtvrtka?Osoby a obsazení: vodník Čepeček (Josef Patočka), mlynář (Jaroslav Moučka), Dagmar Bláhová, Josef Červinka, hraběnka (Slávka Budínová), hrabě (Josef Kemr), posel (Michal Pavlata) a další.Díly: 1. Jak vodník Č…

Pohoda Vánoc. Vánoční večer Miloslava Šimka v divadle Semafor
V roce 1984 vznikla tato nahrávka ze svátečního a mimořádného večera, který každým rokem pořádal v předvánoční době Miloslav Šimek se svým souborem v divadle Semafor. Tak jako se pod stromeček přinášejí dary, předvádí zde každý z členů souboru to nejlepší, co má k dispo…

Jako chlapce by mě zastřelili
V rozhlasovém cyklu Osudy se setkáme s paní Jaroslavou Skleničkovou, rozenou Suchánkovou, která byla v červnu 1942 jako čerstvě šestnáctiletá dívka z Lidic úředně uznána dospělou ženou a po likvidaci obce nacisty coby odplaty za smrt protektora Heydricha poslána se svou…

Štyri epištoly k ľuďom
Cyklus úvah, ktoré autor uviedol na Vianoce 1968, teraz tlmočia Jozef Šimonovič a Ladislav Chudík, s improvizáciami Jozefa Luptáka na violončele.

Tri nevesty
Príbehy o nevestách z rôznych kútov sveta inšpirované bulharskou, mongolskou a vietnamskou ľudovou rozprávkou. Žil raz v ďalekej krajine mocný kráľ, ktorý sa rozhodol, že už je čas oženiť sa. Ale za koho? Hútal a hútal, ale za vcelý svet si nevedel prdsatviť, aká by ma…

Nemesis
Rozhlasová dramatizace čtvrtého případu detektiva Harryho Holea z roku 2013. V bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí 25 vteřin na to, aby otevřel trezor, vybral z něj peníze a naházel je do připravené tašky. Limit o 6 vteřin překročí... Jo Nesbø (*1960 v Oslu),…

Preclík: Smírčí kříže
Sochař, řezbář, spisovatel Vladimír Preclík (*23. května 1929) zemřel 3. dubna 2008. Napsal 20 knih a mezi nimi i knižní předlohu naší nahrávky. Vyprávění o kamenech, na které občas narazíme přinašich vycházkách a nevíme, proč tam jsou, co znamenají - smírčí kříže. Smír…

Proces
čte Jiří Ornest Proces je nejčtenější, nejpřekládanější a nejčastěji adaptovaný román Franze Kafky (1883-1924). Kdo nezná Kafkův život, je románem vtažen do nepochopitelného soukolí byrokracie, v němž má vše svůj řád, ale ničeho se nelze dobrat, a zvláště ne spravedlno…

Králík Karlík
Rozpustilé příběhy malého Vikyho a jeho nového kamaráda králíka Karlíka, odehrávající se na rodinné farmě uprostřed lesa. Nechybí v nich domácí zvířátka, legrace a nadpřirozené bytosti. Vyprávění doprovázejí tematické písničky pro celou rodinu v krásných aranžích nahran…

Zrušený rok – Deník 2020
Neměly by dnes - jak moje kdysi nezpochybnitelná, mnohaletá láska k Veronice (jakkoliv tragicky skončivší), tak moje kdysi nezpochybnitelné, ještě delší přátelství s Martinem (byť později taktéž ztroskotavší) - být spíš důvodem k oslavě než truchlení? Neměl by být můj o…

Paganiniho smlouva
Kvůli čemu byste se upsali peklu? V lodní kajutě je nalezena utonulá dívka, která se vůbec nenamočila v moři, ale její plíce jsou plné slané vody. Na lustrovém háku v prázdné místnosti bez nábytku, na který by bylo možné se postavit, se houpe oběšenec. Jak tahle záhadná…

Jan Vojáček: Únava není normální
Proč tolik lidí žije na autopilota a vyčerpání považuje za normu? Funkční lékař Jan Vojáček odhaluje, jak vzniká naše energie, proč se ztrácí a jak ji obnovit. Propojuje nejnovější poznatky o mitochondriích, světle, stravě, spánku, stresu a emocích s principy rovnováhy …

Pád Cařihradu
Příběh lásky a zrady na pozadí dobytí nejslavnějšího města přelomu středověku a novověku. Historický román pojatý jako fiktivní deník uvádí do života, myšlení, zvyků a mravů lidí v někdejší metropoli východní civilizace v době končícího byzantského středověku a zachycuj…

Učitel z Osvětimi – Fredy Hirsch
Zemřel, když zemřela naděje. Jmenoval jsem se Alfred Hirsch, ale přátelé mi říkali Fredy. Bylo mi dvacet osm let. Byl jsem učitel. Byl jsem snílek. Moc prosím, pamatujte si mé jméno. Už nezůstal naživu nikdo, kdo by mohl dosvědčit, jak a proč můj život vyhasl. Fredy (…

(Ne)vinný dotazník Radka Brzobohatého 12.
Žertování u číše vína. O všem možném, ale především o divadle... Hostem Radoslava Brzobohatého v zábavném rozhlasovém pořadu je brněnský herec a skvělý vypravěč Erik Pardus.

Sokrates - hledač blaženosti
Jedna z posledních velkých rozhlasových postav Karla Högera.Na pozadí široce komponovaného obrazu Řecka v 5. století před n. l., postihujícího "zlatý věk" Řecka i dobu úpadku Athén, líčí autor životní osudy starořeckého filozofa od narození až po trest smrti otrávením. …

Agent JFK – Pašerák
Agent JFK – Pašerák aneb první příběh z největší české fantasy/sci-fi knižní série. John Francis Kovář, bývalý kapitán speciálních jednotek, veterán válečných operací a účastník tajných misí dostává jednoho dne neobvyklou nabídku od podivné dvojice zaměstnanců ještě pod…

Poviedky a vety 1: Slovenské vydanie
Veľké množstvo príbehov v „400 poviedkach na večery a noci“ viedlo k ich novému spracovaniu a usporiadaniu podľa obťažnosti, veku a dĺžky, aby našli čo najvhodnejšieho čitateľa. Pribudli aj farebné obrázky a na konci každej poviedky ponaučenia. Prvý výber má názov: „Pov…

Relikviář
Noční můra z newyorského muzea byla zažehnána. Nebo snad ne? Půldruhého roku po děsivých událostech v Muzeu dějin přírody zažívá New York opět cosi nadpřirozeného. V opuštěných tunelech podzemní dráhy se skrývá nebezpečí větší než pouhé krysy – a bezdomovci, kteří zde h…

Do velké krajiny Dudédu
Z veršů, pohádek a dopisů Ivana Martina Jirouse hraje a zpívá Dismanův rozhlasový dětský soubor.

Rilke: Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka
Původní LP 2 18 0404 "Rainer Maria Rilke Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka" vydal Supraphon v roce 1966 - nyní titul vychází poprvé digitálně. Rilke svou báseň napsal během jediné podzimní noci roku 1899, ale její konečnou verzi, která mu přinesla světový ús…

Mrtví kráčí po zemi
Dokáže novodobý kovboj přežít v postapokalyptickém světě? Dokáže najít Stephena Kinga? A co je sakra to obludné monstrum, které si to po nocích štráduje městem? Kovbojův život začal, když většina populace na zemi zemřela. A pak se z hrobů vrátila. Myslel si, že samota j…

Neumannovy Poděbrady 1975
Celostátní přehlídka uměleckého přednesu Neumannovy Poděbrady vycházela od roku 1974 na deskách Supraphonu. Druhý díl této řady vydaný původně na EP kompletu 0 88 0542-44 vychází poprvé digitálně. Obsah: I. cena - mladí profesionální čeští a slovenští umělci - Moje Prah…

Pan Garcia
"Byl nádherný, starší a tajemný. Věděla jsem, že máme problém, hned jak se naše oči setkaly. Seznámili jsme se v kavárně můj první den v práci. Usmál se, já uvnitř roztála... pak ochutnal moji kávu a vyhodil ji. Znovu, další den a další. Tu kávu fakt nesnášel, a přesto …