Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Tip na Vánoce z Královehradeckého kraje – sušená jablka

Tip na Vánoce z Královehradeckého kraje – sušená jablka

Obrázek epizody Tip na Vánoce z Královehradeckého kraje – sušená jablka

Poslechněte si podcast

17. 12. 2019

1 min

O epizodě podcastu

Jablka patří mezi naše tradiční ovoce a díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví se o nich dokonce někde mluví jako o „kulatých lékárnách“. Obsahují totiž spoustu prospěšných látek, vitamínů a minerálů. Díky pektinu pomohou s detoxikací těla a při hubnutí. Fungují ale také jako prevence cukrovky, onemocnění srdce a cév nebo proti revmatismu. Rozhodně tedy nebude na škodu, když do svého jídelníčku toto ovoce zařadíte. A to v jakékoliv úpravě.

Tradiční úpravou jablek bylo sušení, tak abych se uchovalo ovoce i na zimní měsíce. Dnes už máme sice čerstvé ovoce celoročně, ale křížaly jsou stále oblíbené. Sáhněte rovnou po těch, které nejsou sušeny za použití síry ani jiných konzervantů. Sušené plátky jablek odrůdy TOPAZ pocházející z produkce manželů Frydrychových získaly ocenění Regionální potravin Královehradeckého kraje. Jsou pěstovány v Podkrkonoší a úplně první jabloně zde vysázel na pozemcích v obci Petrovičky v Královéhradeckém kraji v roce 1931 dědeček majitele pana Frydrycha . Od roku 1993 pokračuje v hospodaření na 18 hektarech půdy jeho vnuk Miroslav s manželkou. Kromě jabloní se zabývají také pěstováním slivoní s různou druhovou skladbou a stářím. Od roku 2015 z vlastní produkce jablek lisují mošty a od roku 2016 vyrábí křížaly. Chcete vědět víc? Navštivte web regionalnipotravina.cz nebo si rovnou stáhněte aplikaci.

Popis podcastu

Nejlepší tipy pro Vás