
Tip na Vánoce z Královehradeckého kraje – sušená jablka

O epizodě podcastu
Tradiční úpravou jablek bylo sušení, tak abych se uchovalo ovoce i na zimní měsíce. Dnes už máme sice čerstvé ovoce celoročně, ale křížaly jsou stále oblíbené. Sáhněte rovnou po těch, které nejsou sušeny za použití síry ani jiných konzervantů. Sušené plátky jablek odrůdy TOPAZ pocházející z produkce manželů Frydrychových získaly ocenění Regionální potravin Královehradeckého kraje. Jsou pěstovány v Podkrkonoší a úplně první jabloně zde vysázel na pozemcích v obci Petrovičky v Královéhradeckém kraji v roce 1931 dědeček majitele pana Frydrycha . Od roku 1993 pokračuje v hospodaření na 18 hektarech půdy jeho vnuk Miroslav s manželkou. Kromě jabloní se zabývají také pěstováním slivoní s různou druhovou skladbou a stářím. Od roku 2015 z vlastní produkce jablek lisují mošty a od roku 2016 vyrábí křížaly. Chcete vědět víc? Navštivte web regionalnipotravina.cz nebo si rovnou stáhněte aplikaci.