
Tip na Vánoce z Jihomoravského kraje – Svatojánské ořechy

O epizodě podcastu
Svatojánské ořechy od společnosti Chuť Moravy jsou vyrobené z vlašských ořechů podle původní sto let staré receptury. Ještě zelené vlašské ořechy se sklízí v období kolem svatého Jana (24. června), kdy ještě není zcela vyvinutá skořápka ořechu. Díky tomu je lze celé (včetně skořápky a slupky) naložit do kořeněného sirupu z cukru. Svatojánské ořechy, nakrájené na tenké plátky, nejlépe vyniknou v kombinaci s čerstvými smetanovými sýry a paštikou. Skvěle se také hodí ke zvěřině, do salátů nebo do dezertů.
Jádra vlašských ořechů mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují mnoho minerálních látek, jako například vápník, fosfor a železo, ze stopových prvků jód a měď. Díky nízkému obsahu sodíku jsou vhodné pro lidi trpící onemocnění ledvin, dnou a problémy s krevním oběhem. Vlašské ořechy příznivě ovlivňují stresové hladiny, posílí zdraví srdce a přispívají ke snížení rizika diabetu.
Chcete vědět víc? Navštivte web regionalnipotravina.cz nebo si rovnou stáhněte aplikaci.