
S1 E26: Fenomén lečo - rehabilitace outsidera našich kuchyní

O epizodě podcastu
Pokusíme se tomu pomoci spolu s Darinou Sieglovou z časopisu Apetit. Plus anketa mezi šéfkuchaři: Tomáš Valkovič z Ambi, Pavel Býček z Eatery a Jirka Hrachový z Výčepu představí své nej leča.
+
+
+
Pravé lečo (o, kterém je v tomto díle řeč...pokud tedy jste tým "vejce")
Pro 3–4 osoby
500 g rajčat
500 g slovenských světlezelených paprik
200 g cibule
4 lžíce oleje
4 vejce
lžička sušené sladké papriky
sůl, pepř
- Papriky zbavte stopek a jadřinců, a pokud neradi pálivé, pak také bílých vnitřních žeber. Nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. V širším kastrolu rozpalte olej a cibuli a papriku v něm opékejte, dokud nezačne měknout a cibule není sklovitá. Tento krok je důležitý, neboť udělá zeleninu sladkou a rozplývavou, dejte si tedy záležet: může to trvat 7–10 minut podle obsahu vody v zelenině.
- Ztlumte plamen, vmíchejte sušenou papriku, přidejte na osminy nakrájená rajčata a přikryjte pokličkou. Duste polopřiklopené doměkka, tedy asi 10 minut. Na konci odklopte: je-li lečo ještě plné rajčatové šťávy, nechte ji ještě chvilku odpařovat. Lečo by mělo být šťavnaté, nikoli suché, na dně hrnce by však neměla stát tekutina. Nyní rozklepněte do zeleniny vejce a nechte chvíli tuhnout vcelku, jako byste dělali volská oka. Teprve po pár minutách, až je vejce téměř tuhé, vše rozmíchejte a vypněte oheň – vejce dojdou. Cílem je získat pevné kousky, ne vaječné pyré. Osolte a opepřete podle chuti.
- Lečo podávejte vlažné, tehdy se totiž chutě nejlépe rozvinou, a to s kmínovým chlebem.
(Recept pochází z kuchařky Recepty z farmářského trhu, II. díl jaro-léto)
Má potenciál stát se kultovním jídlem. Tak kde to vězí? Pokusíme se leču pomoci spolu s Darinou Sieglovou z časopisu Apetit. Plus anketa mezi šéfkuchaři: Tomáš Valkovič z Ambi, Pavel Býček z Eatery a Jirka Hrachový z Výčepu představí svá nej leča.
+
+
+
Pravé lečo (o kterém je v tomto díle řeč...pokud tedy jste tým "vejce")
Pro 3–4 osoby
500 g rajčat
500 g slovenských světlezelených paprik
200 g cibule
4 lžíce oleje
4 vejce
lžička sušené sladké papriky
sůl, pepř
- Papriky zbavte stopek a jadřinců, a pokud neradi pálivé, pak také bílých vnitřních žeber. Nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. V širším kastrolu rozpalte olej a cibuli a papriku v něm opékejte, dokud nezačne měknout a cibule není sklovitá. Tento krok je důležitý, neboť udělá zeleninu sladkou a rozplývavou, dejte si tedy záležet: může to trvat 7–10 minut podle obsahu vody v zelenině.
- Ztlumte plamen, vmíchejte sušenou papriku, přidejte na osminy nakrájená rajčata a přikryjte pokličkou. Duste polopřiklopené doměkka, tedy asi 10 minut. Na konci odklopte: je-li lečo ještě plné rajčatové šťávy, nechte ji ještě chvilku odpařovat. Lečo by mělo být šťavnaté, nikoli suché, na dně hrnce by však neměla stát tekutina. Nyní rozklepněte do zeleniny vejce a nechte chvíli tuhnout vcelku, jako byste dělali volská oka. Teprve po pár minutách, až je vejce téměř tuhé, vše rozmíchejte a vypněte oheň – vejce dojdou. Cílem je získat pevné kousky, ne vaječné pyré. Osolte a opepřete podle chuti.
- Lečo podávejte vlažné, tehdy se totiž chutě nejlépe rozvinou, a to s kmínovým chlebem.
(Recept pochází z kuchařky Recepty z farmářského trhu, II. díl jaro-léto)