Nadváha, obezita, kardiovaskulární a nádorová onemocnění, zažívací potíže, kožní problémy… Trpíme civilizačními chorobami v důsledku konzumace supermarketových potravin?
Lze stravou ovlivnit fungování našeho těla na buněčné úrovni? Je to o genetice nebo o volbě životního stylu? A jaký vliv na to má kvalita toho co jíme?
Jak poznat kvalitní mléčné výrobky, je maso zdravé, mám jíst ryby a jaký vliv má původ potravin na jejich kvalitu? Co jsme zvyklí snídat, a proč to nemusí být ideální? Jak se dívat na význam bílkovin ve stravě a jak si správně nastavit jejich příjem?
O tom všem jsme si povídali v prvním dílu podcastu O jídle s Jakubem Přibylem.
Dotazy nám můžete psát na >ondra@youradio.cz.
Omlouváme se kolegům a odborné veřejnosti za několik nepřesností, které v podcastu zazněly, ale věříme, že nám to bude s ohledem na poselství našeho povídání odpuštěno.
00:00 Intro
00:34 S jakými problémy za tebou klienti nejčastěji chodí?
07:44 Výroba potravin
10:32 Výroba pečiva
15:23 Výroba mléčných výrobků
21:59 Konvenční chov ryb
26:03 Co jsme zvyklí snídat
32:24 Koncepční změna pohledu na snídani
36:51 Důležitost bílkovin ve stravě
Může se zdát, že o jídle již bylo řečeno a napsáno vše. Přesto, nebo možná právě proto, koluje o jídle a stravování mnoho polopravd, nejasností a zmatků. Proto jsem se rozhodl k rozhovoru přizvat výživového specialistu Jakuba Přibyla. S Jakubem se ponoříme do diskuze, jak se správně stravovat a co to vlastně znamená.
Cílem našeho povídání je přiblížit posluchačům celý příběh potravin tak, aby se každý sám za sebe mohl rozhodnout, jaké potraviny si do svého života pustí a jaký výživový směr si zvolí. V podcastu se dotkneme mnoha výživových mýtů a témat. Dá se stravovat intuitivně, musím držet přísnou dietu, když chci mít dietní výsledky, nebo stačí pochopit pár základních principů?
Nestanu se otrokem jídla, když se začnu zabývat tím co jím, a jak ovlivňujeme jídlem naše děti? Probereme, jak rozumět kvalitě potravin, jak se orientovat ve složení výrobků a jak "kultivovat" naše nákupní chování. Vysvětlíme, jak si „skládat“ talíř z pohledu makroživin, co všechno lze řešit případnou suplementací, co znamená nutriční gramotnost, nutriční timing a mnoho dalšího.
Pojďme na to.
Kdo je Jakub Přibyl?
Konzultant pro personalizovanou výživu s dlouholetou praxí v oblasti nutriční prevence a sportovní dietologie. Má bohaté zkušenosti s vývojem, výrobou a praktickým využitím doplňků stravy. Působí jako lektor na Škole klinické naturopatie, kde vyučuje předmět mikroživiny. Je spoluzakladatelem a produktovým vývojářem ve firmě Trime, která se zabývá výrobou doplňků stravy.
Za Youradio Talk se ptá Ondra Musil, a dotazy nám můžete psát na ondra@youradio.cz