
Kvalita potravin 1. část – proč naše jídlo nemusí obsahovat živiny, které v něm očekáváme?

Poslechněte si podcast
2. 5. 2023
55 min
O epizodě podcastu
Kvalita potravin je oblíbené téma výživářů, protože my jako konzumenti o ní nechceme moc přemýšlet.
Je spojená s vyšší cenou, logistickou náročností, jak si takové potraviny obstarat a považujeme to trochu za zbytečný náklad.
Ale výživoví specialisté upozorňují, že je kvalita minimálně stejně důležitá jako první část rovnice – to je co jíst.
My víme, že máme jíst maso, ryby, vajíčka, zeleninu, olivový olej, a doufáme, že v nich najdeme ty prospěšné látky, které by tam měly být. Bohužel je to trochu složitější. Pojďme to probrat.
Proč naše jídlo nemusí obsahovat potřebné živiny, o průmyslově zpracovaných potravinách a nedostatku prospěšných látek.
Co se skrývá v našem jídle? Jak průmyslová výroba potravin ovlivňuje jejich nutriční hodnotu.
Dotazy nám můžete psát na ondra@youradio.cz .
00:00 Intro
02:26 Složky kvality potravin
13:27 Čokoládové pomazánky
16:45 Čokolády
24:15 Maso
31:44 Paštiky
32:47 Salámy a šunky
41:46 Vajíčka
43:39 Máslo
46:48 Pití, sirupy, džusy
Omlouváme se kolegům a odborné veřejnosti za několik nepřesností, které v podcastu zazněly, ale věříme, že nám to bude s ohledem na poselství našeho povídání odpuštěno.
Podcast můžete poslouchat na všech podcastových platformách
https://open.spotify.com/show/55mNnWjZ3c3TS0e2mqi9Li
https://podcasts.apple.com/us/podcast/o-jídle/id1676080229
https://talk.youradio.cz/porady/o-jidle
Vyzkoušejte aplikace Youradio Talk pro poslech podcastů a audioknih
https://talk.youradio.cz/aplikace
Web: https://talk.youradio.cz/
Twitter: https://twitter.com/youradionews
Facebook: https://www.facebook.com/youradiotalk
Instagram: https://www.instagram.com/youradio_talk/
#podcast #jakubpribyl #výživa #strava #zdravastrava #nutrition #potravinovápyramida #potravnípyramida #výživovápyramida #bílkoviny #tuky #sacharidy #ořechy #semínka #jáhly #maso #ryby #vajíčka #máslo
Popis podcastu
Může se zdát, že o jídle již bylo řečeno a napsáno vše. Přesto, nebo možná právě proto, koluje o jídle a stravování mnoho polopravd, nejasností a zmatků. Proto jsem se rozhodl k rozhovoru přizvat výživového specialistu Jakuba Přibyla. S Jakubem se ponoříme do diskuze, jak se správně stravovat a co to vlastně znamená. Cílem našeho povídání je přiblížit posluchačům celý příběh potravin tak, aby se každý sám za sebe mohl rozhodnout, jaké potraviny si do svého života pustí a jaký výživový směr si zvolí.
Nestanu se otrokem jídla, když se začnu zabývat tím co jím, a jak ovlivňujeme jídlem naše děti? Probereme, jak rozumět kvalitě potravin, jak se orientovat ve složení výrobků a jak "kultivovat" naše nákupní chování. Vysvětlíme, jak si „skládat“ talíř z pohledu makroživin, co všechno lze řešit případnou suplementací, co znamená nutriční gramotnost, nutriční timing a mnoho dalšího.
Dotazy nám můžete psát na ondra@youradio.cz