
#044 O pečení chleba s Jirkou a Míšou Koláčkovými

Poslechněte si podcast
23. 12. 2024
2 hod 38 min
Proč by někdo založil vlastní pekárnu v době, kdy chleba najdete v každém supermarketu a pekárny jsou na každém rohu? V tomto podcastu jsme se ponořili do příběhu Jirky Koláčka, zakladatele Koláčkovy pekárny. Od prvních pokusů doma až po vlastní pekárnu, která si zakládá na kvalitě a tradici. Dozvíte se, jak se zrodil nápad na 100% žitný chleba, jak vypadaly začátky podnikání a jaký je rozdíl mezi běžným pečivem a tím opravdu poctivým. Na závěr se podíváme na to, jaké plány má Jirka se svou pekárnou do budoucna.
V rozhovoru probíráme:
(02:13) – Proč zakládat vlastní pekárnu?
(03:40) – Vzpomínky na dědečka a první inspirace
(09:14) – První pokusy o domácí pečení
(14:50) – Výběr mouky a první recepty
(15:52) – Cesta od amatérského pečení k profesionální pekárně
(19:19) – Jak se pozná kvalitní mouka?
(24:20) – Jak si získat zákazníky kvalitním produktem(27:22) – První kroky k založení firmy
(33:20) – Spolupráce s místními producenty
(35:37) – Začátek podnikání
(41:59) – Které technologie pomáhají v pekárně nejvíce?
(48:30) – Jaké jsou hlavní výzvy pro malou pekárnu?
(57:10) – Nové druhy chleba
(1:07:03) – Otevření bistra
(1:14:29) – Spolupráce s lidmi napříč generacemi
(1:23:45) – Experimentování s recepty
(1:26:58) – Tipy pro začínající pekaře
(1:37:50) – Nejčastější chyby při pečení doma
(1:46:17) – Jak uchovávat pečivo doma
(1:55:26) – Jak se dostali do Německa
(2:03:07) – Recept ve stylu zdravé výživy
(2:10:26) – Jaké pečivo je nejžádanější u zákazníků?
(2:12:15) – Jak se sami stravují?
(2:25:48) – Suplementy v jejich výživě
(2:28:01) – Co je inspiruje
(2:29:05) – Význam vzdělávání v oboru pečení
(2:34:00) – Shrnutí a doporučení pro další generace pekařů
Popis podcastu
Podcast o tom, jak nejlépe jíst a starat se o své tělo. O lidském těle a mysli, o zdraví a pohodě, o užívání si života. Studuji, testuji, doporučuji a přednáším. Zde v podcastech s top experty sdílím to nejprospěšnější pro život.