
#015 O roztroušené skleróze a kávě s baristkou Terezou Procházkovou Balou

Poslechněte si podcast
7. 10. 2022
1 hod 53 min
O epizodě podcastu
Tereza Procházková Balá vystudovala andragogiku a plánovala být personalistkou. Ještě předtím ale zašla na brigádu do kavárny a už v ní zůstala. Dnes je Tereza profesionální baristka a dokonce držitelka titulu Baristka roku 2010, je lektorkou přípravy kávy Školicího centra Doubleshot a také silová trenérka.
V 18 letech dostala diagnózu roztroušené sklerózy. Nepříjemné neurologické onemocnění jí následujících několik let zatěžovalo život, ale změnou stravy a životním nastavením nemoc poslední roky zvládá tak, že mohla vysadit i všechny dříve nezbytné léky.
S Terezkou si povídáme o zvládání roztroušené sklerózy pomocí výživy a životního styly, o jejím trenérství a práci v kavárně, o vedení kurzů přípravy kávy pro profesionály i domácí baristy, jak nakupovat a připravovat kávu doma, stejně jako o tom, kdo a co ji inspiruje takto zvládat své zdraví a zdravě žít.
Infografiku a další bonusy najdete na www.pickey.cz/margit
V této epizodě probíráme:
- (1:52) - Výběr studia andragogiky a začátky v kavárně
- (7:48) - Období třetí kávové vlny
- (12:58) - Jak poznat dobrou kavárnu a kávu
- (17:09) - Kurzy přípravy kávy a jak na kávu doma
- (22:14) - Pražírna Doubleshot, co dělá a nabízí
- (27:55) - Bio a fairtrade značení kávy
- (31:13) - Káva a zdraví
- (36:19) - Robusta a Arabica, v čem je rozdíl
- (37:54) - Káva a mléko
- (39:04) - Roztroušená skleróza (diagnóza a léčba)
- (49:41) - Doporučené stravování a aktivity (co prospělo)
- (1:02:12) - Běžný denní jídelníček (hřešení, nápoje, restaurace)
- (1:16:05) - Podpora v práci i ze strany partnera
- (1:19:22) - Starost o zdraví mimo výživu (silový trénink)
- (1:31:13) - Řešení stresu a slabých chvilek
- (1:40:57) - Osobní inspirace (lidé, média, knihy, kultura aj.)
- (1:44:05) - Doporučení pro lidi s autoimunitním onemocnění / roztroušenou sklerózou
- (1:46:48) - Doporučení pro baristy
Roztroušená skleróza a káva — dvě vzdálená témata jsme spojili v podcastu Terezou Procházkovou Balou, profesionální českou baristkou, mj. držitelkou titulu Barista roku 2010, která v osmnácti dostala diagnózu nepříjemného neurologického onemocnění. A několik následujících let ji pak tato nemoc zatěžovala život. Jak lze roztroušenou sklerózu zvládat pomocí výživy a životního stylu, ale také jak si např. připravit kávu doma a jak vůbec poznat tu kvalitní… To jsou jen některé z oblastí našeho téměř dvouhodinového povídání.
Infografiku a další bonusy najdete na www.pickey.cz/margit
V této epizodě probíráme:
- (1:52) - Výběr studia andragogiky a začátky v kavárně
- (7:48) - Období třetí kávové vlny
- (12:58) - Jak poznat dobrou kavárnu a kávu
- (17:09) - Kurzy přípravy kávy a jak na kávu doma
- (22:14) - Pražírna Doubleshot, co dělá a nabízí
- (27:55) - Bio a fairtrade značení kávy
- (31:13) - Káva a zdraví
- (36:19) - Robusta a Arabica, v čem je rozdíl
- (37:54) - Káva a mléko
- (39:04) - Roztroušená skleróza (diagnóza a léčba)
- (49:41) - Doporučené stravování a aktivity (co prospělo)
- (1:02:12) - Běžný denní jídelníček (hřešení, nápoje, restaurace)
- (1:16:05) - Podpora v práci i ze strany partnera
- (1:19:22) - Starost o zdraví mimo výživu (silový trénink)
- (1:31:13) - Řešení stresu a slabých chvilek
- (1:40:57) - Osobní inspirace (lidé, média, knihy, kultura aj.)
- (1:44:05) - Doporučení pro lidi s autoimunitním onemocnění / roztroušenou sklerózou
- (1:46:48) - Doporučení pro baristy