
#002 O výživě ve výuce i v životě s MUDr. Bc. Matejem Kohutiarem, Ph.D.

O epizodě podcastu
MUDr. Bc. Matej Kohutiar Ph.D. je lékař se zaměřením na biochemii, chemii potravin a výživu. Působí na Ústavu lékařské chemie, kde přednáší biochemii a výživu pro mediky. Je také vedoucí lékař think-tanku Globopol, aktivní sportovec, lektor a propagátor zdravé výživy.
Protože Matej vyučuje o výživě na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, zaměřujeme se v novém podcastu z velké části právě na toto téma. Co bylo impulsem pro vznik předmětu a jak k výuce přistupují mladí medici. Probíráme konkrétní výživová doporučení i přístup ke stravování mj. pro sportovce, ale třeba taky výživu v prevenci civilizačních chorob.
Infografiku a další bonusy najdete na www.pickey.cz/margit
V této epizodě probíráme:
- (1:47) - Matejova cesta k medicíně
- (5:04) - Jak vznikl předmět zaměřený na výživu
- (16:36) - Výživové zdroje pro mediky
- (20:00) - Představení publikace: Klasifikace potravin podle stupně zpracování a vliv na zdraví
- (23:44) - Výživa v prevenci civilizačních chorob
- (35:58) - Výživa a zánět (nemoci srdce a cév, metabolický syndrom)
- (42:54) - Bílkoviny a proteiny (kolik by měl zdravý člověk jíst + rizika nadbytku)
- (59:32) - Cholesterol, vejce a maso
- (1:07:36) - Umělá sladidla
- (1:18:04) - Matejova výživová doporučení a přístup ke stravování
- (1:37:11) - Výživové směry
- (1:43:23) - Postoj k suplementaci (terapeutická a pro sportovce)
- (2:01:59) - Zásadní krevní parametry
Jak k výživě přistupují mladí medici? Matej Kohutiar, lékař zaměřený na chemii potravin, vytvořil na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy předmět věnovaný právě výživě. Se studenty dnes mluví o dopadech civilizačních chorob, složení potravin, i jak s pacienty a lidmi obecně pracovat. „Je to o tom, jaké máme možnosti ovlivnit své zdraví nejen z pohledu výživy, ale i pohybu,“ říká Matej na úvod podcastu, kde jsme probrali konkrétní výživová doporučení, přístup ke stravování pro sportovce, stejně jako některá kontroverzní témata a mýty kolující kolem cholesterolu, masa nebo vejcí.
Infografiku a další bonusy najdete na www.pickey.cz/margit
V této epizodě probíráme:
- (1:47) - Matejova cesta k medicíně
- (5:04) - Jak vznikl předmět zaměřený na výživu
- (16:36) - Výživové zdroje pro mediky
- (20:00) - Představení publikace: Klasifikace potravin podle stupně zpracování a vliv na zdraví
- (23:44) - Výživa v prevenci civilizačních chorob
- (35:58) - Výživa a zánět (nemoci srdce a cév, metabolický syndrom)
- (42:54) - Bílkoviny a proteiny (kolik by měl zdravý člověk jíst + rizika nadbytku)
- (59:32) - Cholesterol, vejce a maso
- (1:07:36) - Umělá sladidla
- (1:18:04) - Matejova výživová doporučení a přístup ke stravování
- (1:37:11) - Výživové směry
- (1:43:23) - Postoj k suplementaci (terapeutická a pro sportovce)
- (2:01:59) - Zásadní krevní parametry