Makej vole! Podcast #108 - Western States 100: Legenda o ultra
Plná verze podcastu a bonusový obsah
Plnou verzi podcastu (92 minut) si můžete poslechnout na Forendors.cz.
- 149 Kč měsíčně (přístup ke všem epizodám),
- nebo 199 Kč za epizodu.
Výše uvedeným příspěvkem mi pomůžete s provozem podcastu Makej vole! a dostanete za to mimo jiné přístup ke všem bonusovým epizodám podcastu MAKEJ VOLE!
Pro vás drobný, pro mě velká pomoc a motivace. Děkuju :)
Podcast MAKEJ VOLE! také podporují:
Český výrobce sportovní výživy Penco
Proč jsem si vybral právě Penco? Český původ, super lidi, obrovský know-how, vlastní vývoj a špičkový výrobní zázemí. Za touhle značkou je super tým lidí, kteří ve Slaném už víc než 30 let vyvíjí a vyrábí špičkovou sportovní výživu. Tohle mi prostě sedí. Více se dozvíte na penco.cz .
Kód makejvole20 = 20% sleva na produkty Penco v eshopu www.penco.cz
Sportovní sluchátka Shokz
Shokz jsou sluchátka využívající technologii bone conduction, tedy vedení zvuku přes lícní kost přímo do vnitřního ucha. Technologie bone conduction obchází bubínky, takže uši zůstávají otevřené a vy při poslechu slyšíte i okolní zvuky. Což se při běhání, trailu nebo jakémkoliv sportu venku prostě hodí – hlavně kvůli bezpečnosti a lepšímu vnímání okolí.
Kód makejSHOKZ = 20% sleva na sluchátka SHOKZ v eshopu www.sportovnisluchatka.cz
SALOMON
Tvůrce inovací a trendů ve světe trailrunningu a outdoorových sportů. Více na salomon.com
Tohle je trochu jiná epizoda, než na jaké jste možná zvyklí. Žádný host, žádný rozhovor – tentokrát jsem si sednul sám a zkusil jsem odvyprávět příběh tohoto legendárního závodu. Jestli se vám tahle forma bude líbit a budete chtít víc, dejte vědět – rád bych věděl, jestli tohle má smysl dělat znovu.
Slevové kódy na Penco a Shokz
V úvodu epizody jsem taky zmínil slevové kódy aktuálních reklamních partnerů podcastu Makej vole. Zde je máte i textové formě:
Sportovní výživa Penco
- Sleva 20 % na penco.cz
- Kód: makejvole20
Sportovní sluchátka Shokz
- Sleva 20 % na www.sportovnisluchatka.cz
- Kód: makejSHOKZ
Western States Endurance Run
Western States 100 je jedním z nejstarších a nejprestižnějších stomílových závodů na světě – 161 kilometrů divočinou Sierra Nevady v Kalifornii, přes hory, kaňony a řeky, s třicetihodinovým limitem a legendární přezkou pro každého, kdo to zvládne. V téhle epizodě se ponoříme do celé historie tohohle závodu – od jeho bláznivých počátků přes největší souboje a rekordy až po letošní ročník 2026, který přepsal historii.
V epizodě jsem probral:
- Jak Western States vznikl z koňského závodu a proč jeden muž v roce 1974 rozhodl běžet sto mil bez koně
- Trasa, terén a co závodníci skutečně zažívají – vedro v kaňonech, noční běh, přebrod řeky American River
- Loterie a jak těžké je vůbec se na start dostat – průměrné čekání přes šest let
- Dobrovolníci, zdravotní péče a věda o hydrataci, která se zrodila přímo na trati Western States
- Velká jména a jejich příběhy: Ann Trason, Scott Jurek, Tim Twietmeyer, Kilian Jornet, Anton Krupička, Geoff Roes, Courtney Dauwalter, Sally McRae, Ellie Greenwood a další
- Nejdramatičtější momenty v historii závodu.
- Golden Hour – poslední hodina závodu a příběhy těch, kteří doběhli v posledních vteřinách
- Letošní ročník 2026: rekordní rok, Vincent Bouillard pod čtrnáct hodin, debut Jenn Lichter s novým traťovým rekordem a proč byl letošní den historicky výjimečný
- A mnoho dalšího