Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Ep. 58: 4 oblasti kde cukr škodí

Ep. 58: 4 oblasti kde cukr škodí

Obrázek epizody Ep. 58: 4 oblasti kde cukr škodí

Poslechněte si podcast

12. 12. 2023

5 min

O epizodě podcastu

Podle doporučení Světový zdravotnický organizace by náš denní příjem cukru neměl překročit 50g (cca 10 čajovejch lžiček), ideálně bychom se ale měli držet spíše pod 25g cukru.

Roční spotřeba by tak neměla překročit 20kg cukru. V průměru každý Čech ale spotřebuje 38kg cukru, téměř dvojnásobek doporučenýho limitu. Většina z nás se bude držet hluboko pod tímhle průměrem, ale i tak je dobrý dávat pozor, kolik cukru do sebe dostaneme.

Slazený nápoje, sladký pečivo, doslazovaný mléčný produkty jsou hlavní zdroje, ve kterejch se skrejvá přidanej cukr. Ten ale můžeme najít i tam, kde bychom to tolik nečekali – “slaný” pečivo, kečup nebo i proteinový tyčinky obsahujou přidanej cukr. Jednoduše se pak stane, že sníme cukru víc než jsme si vůbec mysleli. A aby to nebylo tak snadný, na etiketách se cukr často maskuje jako kukuřičnej sirup, agávovej nektar, palmovej cukr atd.

Ať už je název jakejkoli, cukr je cukr a může mít negativní vliv na náš organismus v celý řadě oblastí. O vlivu cukru na hubnutí/nabírání se všeobecně ví. Pak jsou ale daší 4 oblasti, , na který má velkej vliv a na který je potřeba taky myslet.

Sacharidy jsou pro nás určitě důležitý, ale na cukr bysme měli dávat pozor. Neznamená to, že si nemůžeme sem tam dát nějakou dobrotu nebo cukroví, spíš že bysme to neměli přehánět a mysleli na to, že cukru nepotřebujem a že nám v těle víc uškodí než pomůže.

Podle doporučení Světový zdravotnický organizace by náš denní příjem cukru neměl překročit 50g (cca 10 čajovejch lžiček), ideálně bychom se ale měli držet spíše pod 25g cukru.

Roční spotřeba by tak neměla překročit 20kg cukru. V průměru každý Čech ale spotřebuje 38kg cukru, téměř dvojnásobek doporučenýho limitu. Většina z nás se bude držet hluboko pod tímhle průměrem, ale i tak je dobrý dávat pozor, kolik cukru do sebe dostaneme.

Slazený nápoje, sladký pečivo, doslazovaný mléčný produkty jsou hlavní zdroje, ve kterejch se skrejvá přidanej cukr. Ten ale můžeme najít i tam, kde bychom to tolik nečekali – “slaný” pečivo, kečup nebo i proteinový tyčinky obsahujou přidanej cukr. Jednoduše se pak stane, že sníme cukru víc než jsme si vůbec mysleli. A aby to nebylo tak snadný, na etiketách se cukr často maskuje jako kukuřičnej sirup, agávovej nektar, palmovej cukr atd.

Ať už je název jakejkoli, cukr je cukr a může mít negativní vliv na náš organismus v celý řadě oblastí. O vlivu cukru na hubnutí/nabírání se všeobecně ví. Pak jsou ale daší 4 oblasti,, na který má velkej vliv a na který je potřeba taky myslet.

Sacharidy jsou pro nás určitě důležitý, ale na cukr bysme měli dávat pozor. Neznamená to, že si nemůžeme sem tam dát nějakou dobrotu nebo cukroví, spíš že bysme to neměli přehánět a mysleli na to, že cukru nepotřebujem a že nám v těle víc uškodí než pomůže.

Popis podcastu

Každým dnem lepší je podcast, ve kterém se dozvíš, jak díky pohybu, životosprávě a nastavení mysli být zdravější a spokojenější než kdy dřív. Krátké povídání, které ti pomůže uvědomit si, co je důležité a co můžeš zlepšit. Každý týden krátká epizoda na jedno téma, které ti může změnit život k lepšímu.