
Ep. 43: Nejvíc podceňovaná oblast stravování

Základem naší stravy jsou tři makroživiny – bílkoviny, sacharidy a tuky. Všechny jsou pro nás důležitý a všechny bysme v určitým poměru a množství měli ve stravě přijmout. Kolik a jakej ten poměr bude záleží zčásti individuálně na nás, ale taky na našich cílech, jakou máme aktivitu a jaký složení těla aktuálně máme.
Ať chcem shodit a trochu se vyrýsovat nebo naopak nabrat nějakej ten sval navíc, je pro nás dostatečnej příjem bílkovin zásadní. Ale nejen v těhle případech, jsou pro nás důležitý i pro celou řadu jinejch procesů.
Bílkoviny ve stravě jsou nutný pro to, aby si z nich mohlo tělo vytvořit aminokyseliny, protože bez nich nemůže fungovat.
Kromě toho dostatek bílkovin v jídle má ještě dva benefity:
1. jídlo s vyšším obsahem bílkovin nám zajistí mnohem větší pocit sytosti. To se děje díky vlivu na hormon ghrelin, který nám signalizuje pocit hladu. A taky na peptid YY, kterej snižuje chuť k jídlu, protože jsme najedený, takže nemáme potřebu si dávat ještě něco dalšího po jídle.
2. důvod je tzv. termickej efekt jídla, což je množství energie, kterou tělo musí vydat pro jeho strávení. Ten je u bílkovin mnohem větší než u sacharidů nebo tuků.