
Koš je největší nepřítel. Jídlo budoucnosti nemusí být hmyz, proč bych jedl švába, když si můžu dát čočku, říká Végh

Poslechněte si podcast
22. 3. 2024
20 min
„Musíme se ptát – opravdu toto jídlo patří do koše, nebo je to jenom zvyk? Příroda to nastavila tak, že většina částí potravin je jedlá a patří na talíř. Banánové slupky jsou vynikající a výživově hodnotné, ale společnost nás naučila, že je to odpad,“ říká šéfkuchař Vojtech Végh. Prošel řadou světových kuchyní, viděl nepřiměřené plýtvání jídlem a rozhodl se jít opačnou cestou. Založil první veganskou zero waste restauraci a snaží se změnit způsob, jakým přemýšlíme o jídle. „Gastronomie budoucnosti se podle mě vrátí k původní jednoduchosti potravin, než abychom vytvářeli něco, co tu ještě nebylo. Nedej bože, abychom jedli hmyz,“ dodává. Rozhovor vznikl v rámci Global Goals Summit 2024, který pořádá Asociace společenské odpovědnosti.