
Pochoutkový rok: Křehký koláč s mákem a švestkami od Vojty Vrtišky

Dvojka
Poslechněte si podcast
Dnes
8 min
O epizodě podcastu
Koláč je francouzského typu à la galety. Peče se bez formy a může mít tvar kulatý, čtvercový nebo obdélníkový. Fantazii se meze nekladou. Tenké těsto s bohatou náplní ze švestek představuje ideální zákusek ke kávě či čaji.
Koláč je francouzského typu à la galety. Peče se bez formy a může mít tvar kulatý, čtvercový nebo obdélníkový. Fantazii se meze nekladou. Tenké těsto s bohatou náplní ze švestek představuje ideální zákusek ke kávě či čaji.
Obsah epizody:
00:00 - Galeta s mákem a švestkami00:53 - Suroviny a velikost koláče
01:47 - Studené suroviny, typy másla
02:22 - Míchání těsta a odležení
03:50 - Rozválení a tvar na papíře
05:07 - Náplň: švestky, mák, citron
05:45 - Zaohrnutí okrajů a máslo
06:24 - Cukr na okraje, pečení
06:43 - Proč dřív bez formy
07:13 - Kontrola propečení dna
07:46 - Ochutnávka a tipy k servisu
08:20 - Recept na webu, poděkování