
Káva o čtvrté: Vaše každodenní inspirace: Podzimní polévky

Dvojka
Poslechněte si podcast
Dnes
34 min
O epizodě podcastu
Host: Jana Florentýna Pišová. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.
Host: Jana Florentýna Pišová. Dotazy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz. Moderuje Tereza Stýblová.
00:59 - Upoutávky a návrat k tématu podzimních polévek
01:27 - Proč polévky patří k podzimu: teplo, sytost, sezóna, změny chutí zeleniny
03:22 - Jsme polévkový národ: tradice doma, v jídelnách, restauracích a o svátcích
04:39 - Školní jídelny vs. domácí polévky; neoblíbené (rajská s rýží, mléčné) a jejich rehabilitace
06:09 - Organizační vsuvky a přechod k polévkám jako hlavnímu chodu
06:47 - Polévka jako předkrm vs. hlavní chod: porce a složení
07:33 - Tři klíčové složky syté polévky: bílkoviny, zelenina, sacharidy
09:19 - Zahušťování polévek: přirozené metody vs. mouka, jíška a záklechtka
11:37 - Co je v kurzu: vliv restaurací, médií a doma vařených polévek
12:16 - Fermentované suroviny v polévkách: zelí, kimchi, miso; chuť a přínosy
13:56 - Domácí „rámen“ z vývaru: sojová a rybí omáčka, sezamový olej, vložky a 7minutové vejce
16:06 - Asijská chuť bez dogmatu autenticity; nutriční plnohodnotnost polévek
16:58 - Přechod k dotazům posluchačů
17:55 - Dotaz: polévky při redukční dietě – obecná doporučení a varování
20:07 - Polévka jako cesta k více zelenině: úprava struktury, násobení množství
21:19 - Chuťový základ polévky: restování zeleniny, pořadí (tvrdé→měkké), cibule a česnek
23:11 - Solení ve vrstvách; práce s kořením a bylinkami; zarestování protlaku
25:37 - Skladování a rozležení polévek: rychlé zchlazení, vložky zvlášť, čirost vývaru
27:49 - Boršč z červené řepy: vývar, kořenová zelenina, zelí, zvlášť restovaná syrová řepa
29:42 - Jak udělat polévku slavnostní: servírování, oleje, semínka, krutony/„chipsy“
30:46 - Krémové polévky: smetana vařená od začátku s vývarem (1:2), muškát, mixování
32:46 - Dezertní polévky: silný vývar v šálku, ovocné studené polévky (např. meruňka s mátou)
34:07 - Poděkování a rozloučení
Obsah epizody:
00:00 - Téma polévek a představení hosta; první dojmy a podzimní kontext00:59 - Upoutávky a návrat k tématu podzimních polévek
01:27 - Proč polévky patří k podzimu: teplo, sytost, sezóna, změny chutí zeleniny
03:22 - Jsme polévkový národ: tradice doma, v jídelnách, restauracích a o svátcích
04:39 - Školní jídelny vs. domácí polévky; neoblíbené (rajská s rýží, mléčné) a jejich rehabilitace
06:09 - Organizační vsuvky a přechod k polévkám jako hlavnímu chodu
06:47 - Polévka jako předkrm vs. hlavní chod: porce a složení
07:33 - Tři klíčové složky syté polévky: bílkoviny, zelenina, sacharidy
09:19 - Zahušťování polévek: přirozené metody vs. mouka, jíška a záklechtka
11:37 - Co je v kurzu: vliv restaurací, médií a doma vařených polévek
12:16 - Fermentované suroviny v polévkách: zelí, kimchi, miso; chuť a přínosy
13:56 - Domácí „rámen“ z vývaru: sojová a rybí omáčka, sezamový olej, vložky a 7minutové vejce
16:06 - Asijská chuť bez dogmatu autenticity; nutriční plnohodnotnost polévek
16:58 - Přechod k dotazům posluchačů
17:55 - Dotaz: polévky při redukční dietě – obecná doporučení a varování
20:07 - Polévka jako cesta k více zelenině: úprava struktury, násobení množství
21:19 - Chuťový základ polévky: restování zeleniny, pořadí (tvrdé→měkké), cibule a česnek
23:11 - Solení ve vrstvách; práce s kořením a bylinkami; zarestování protlaku
25:37 - Skladování a rozležení polévek: rychlé zchlazení, vložky zvlášť, čirost vývaru
27:49 - Boršč z červené řepy: vývar, kořenová zelenina, zelí, zvlášť restovaná syrová řepa
29:42 - Jak udělat polévku slavnostní: servírování, oleje, semínka, krutony/„chipsy“
30:46 - Krémové polévky: smetana vařená od začátku s vývarem (1:2), muškát, mixování
32:46 - Dezertní polévky: silný vývar v šálku, ovocné studené polévky (např. meruňka s mátou)
34:07 - Poděkování a rozloučení
Popis podcastu
Vysílání pro celou rodinu.