
Výrobce medovníků Jiří Černý: Receptura zákusku pochází nejspíš z Ruska nebo Ukrajiny

O epizodě podcastu
„Počátky naší firmy se datují tím, že se z Ruské federace do České republiky přestěhovali současní majitelé naší společnosti – manželé Chybovští. Přivezli s sebou recepturu, která pochází z východních zemí,“ říká výkonný ředitel společnosti VIZARD Jiří Černý, která vyrábí medovníky na pražském Chodově.
„Stejně jako moje maminka i babička měly ve svých kuchařkách různé druhy štrůdlů a bábovek, měla paní Chybovská ve svém deníčku recept na tradiční východoevropský medovník,“ vzpomíná Jiří Černý. Medovník v devadesátých letech, kdy pronikal do tuzemska, podle dopoledního hosta Rádia ZET působil jako zjevení. „Tehdy se v cukrárnách nabízely různé špičky, větrníky, věnečky, punčové řezy a pařížské dorty. Medovník vybočoval, protože nebyl vizuálně přitažlivý. Na rozdíl od ostatních pochutin jde o hnědou hmotu posypanou medovou strouhankou s oříšky na vrchu,“ popisuje Jiří Černý.
Poslechněte si celý příběh medovníku v České republice v rozhovoru Martina Karlíka:
Popis podcastu
Všechny díly podcastu Dopolední host můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz .