
Potraviny se tváří jako „normální“ či rovnou zdravé, ale škodí. Jak je poznat?

Analýza Lukáše Marka. Ultrazpracované potraviny vytlačují z jídelníčků celistvé jídlo a přispívají k řadě zdravotních potíží. Přesto jich lidé jí stále víc. Podle vědců to zastaví jen systémové změny. Experti radí, jak se můžou bránit i jednotlivci.
Desítky vědců a vědkyň z celého světa varují před vážnými dopady takzvaných ultrazpracovaných potravin (UPF) na lidské zdraví a poukazují na alarmující data o rozšířenosti konzumace. Třídílná série publikací v prestižním časopise Lancet představuje dosud asi největší vědecký rozbor globálního dopadu UPF a potvrzuje, že tento typ potravin škodí v mnoha oblastech zdraví a to nejen nutriční nevyvážeností.
Celý článek čtěte zde .
- Další články, ale také podcasty, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy .
- Své názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz.
- Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram.
- Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky.
Popis podcastu
Dlouhé čtení ze Seznam Zpráv i v audioverzi. Původní analýzy, komentáře, investigace, které by vám neměly uniknout.