Řadit dle:

2.12 Biosyntéza proteinů – translace.
5. 6. 2025
6 min

2.11 Biosyntéza RNA – transkripce.
5. 6. 2025
6 min

2.10 Biosyntéza DNA – replikace.
5. 6. 2025
6 min

2.9 Aminokyseliny jako biosyntetické prekurzory (přehledně).
5. 6. 2025
5 min

2.8 Odbourání aminokyselin – transaminace (podstata, produkty), deaminace (reakce přesně), močovinový cyklus (přehledně + energetická dotace).
5. 6. 2025
5 min

2.7 Odbourání (detailně, vzorce části molekul, jednotlivé reakce) a biosyntéza mastných kyselin. Ketonové látky (vzorce).
5. 6. 2025
6 min

2.6 Dýchací řetězec – transport elektronů, oxidační fosforylace – vysvětlit princip a průběh
5. 6. 2025
7 min

2.5 Metabolismus glykogenu – struktura, biosyntéza a degradace (průběh), regulace (hormony).
5. 6. 2025
8 min

2.4 Kvašení (anaerobní glykolýza detailně, vzorce, jednotlivé reakce) - podstata a metabolický význam
5. 6. 2025
7 min

2.3 Glykolýza (detailně, vzorce, jednotlivé reakce), aerobní zpracování pyruvátu (průběh, zapojené dráhy.
5. 6. 2025
7 min

2.2 Vedlejší dráhy metabolismu sacharidů - pentózový cyklus, metabolismus dalších hexóz, glyoxalátový cyklus (přehledně, význam)
5. 6. 2025
5 min

2.1 Citrátový cyklus (ve vzorcích) a glukoneogeneze (přehledně, význam).
5. 6. 2025
5 min

1.19 Makroergické sloučeniny: typy, tvorba a význam v metabolismu.
5. 6. 2025
8 min

1.18 Nukleové kyseliny – typy, struktura DNA a RNA. Funkce nukleových kyselin v organismu, genetický kód.
5. 6. 2025
7 min

1.17 Enzymová kinetika, inhibice enzymatických reakcí
5. 6. 2025
6 min

1.16 Regulace enzymové aktivity.
5. 6. 2025
6 min

1.15 Enzymy a biokatalýza. Substrátová specifita.
5. 6. 2025
7 min

1.14 Enzymy a biokatalýza. Substrátová specifita.
5. 6. 2025
6 min

1.13 Membránový transport – význam, typy.
5. 6. 2025
6 min

1.12 Biomembrány – struktura, vlastnosti, biologické funkce.
5. 6. 2025
5 min

1.11 Fosfolipidy. Izoprenoidy. Steroidy.
5. 6. 2025
5 min

1.10 Lipidy - struktura a klasifikace. Mastné kyseliny, triacylglyceroly.
5. 6. 2025
6 min

1.9 Sacharidy - polysacharidy, složené sacharidy.
5. 6. 2025
7 min

1.8 Sacharidy - monosacharidy, oligosacharidy, redukující cukry.
5. 6. 2025
7 min

1.7 Metody – chromatografie, elektroforéza proteinů a nukleových kyselin.
5. 6. 2025
6 min