
Specifika stravování lidí s demencí

Nutriční terapeutka Mgr. Gabriela Mencová nás seznámí s problematikou výživy u seniorů s demencí. Dobrá nutriční péče doplňuje celkovou péči o naše blízké s demencí. Co si pod tím ale představit? Společně si probereme nejdůležitějších pět oblastí – problémy s příjmem stravy, změna nároků na živiny, trávicí potíže, zhoršení pohyblivosti, zraku a sluchu a na závěr související potíže sociální a psychické.
Neopomeneme důležitý pitný režim, individualitu, poruchy polykání – dysfagie i opomíjenou orální hygienu. Probereme si dietní systém a jeho nejdůležitější aspekty. Vysvětlíme si rozdíl mezi mixovanou stravou a nutriční podporou. Seznámíte se s produkty nutriční podpory – sipping, sondová výživa, zahušťovadla.
V neposlední řadě si budeme povídat i o kultuře stolování a prožitku z jídla, jakožto důležitých aspektech společného stravování bez ohledu na diagnózu.
Podívejte se také na naše stránky a zjistěte více o nemoci i podpoře pečujícím:
Děkujeme Martinu Preissovi za namluvení úvodního a závěrečného slova, Radovanu Mevaldovi za střih a úpravu záznamu, Lucii Kroužkové za návrh loga a Paláci YMCA Praha za poskytnutí prostor k natáčení.