
Připravte se na šedou šunku. Normy EU mohou změnit české uzeniny

V Evropské unii se hraje o nové normy na uzeniny. Zatímco zákonodárci v nich chtějí minimalizovat dusitany a dusičnany, zpracovatelé masa žádají o výjimky a bojují o jejich zachování.
Evropská komise chce snížit dusitany a dusičnany v potravinách, a český masný průmysl proto vytáhl do boje. Zmizely by totiž uzeniny v podobě, v jaké je známe dnes.
„Dusitany ve velkém množství škodí, ale dnes se používá zanedbatelné množství. Pomáhají například vybarvovat výrobek. Kdybychom je odstranili, budou uzeniny šedé a chtěl bych vidět, kdo si bude kupovat šedou šunku. Navíc ani trvanlivost nebude taková, na kterou jsme zvyklí,“ varuje v rozhovoru pro SZ Byznys Karel Pilčík, šéf Českého svazu zpracovatelů masa.
Pokud by návrh prošel v současné podobě, uzeniny by podle Pilčíka ztratily nejenom svou barvu a aroma, ale přišly by také o zásadní látky, které likvidují bakterie salmonely, clostridia produkující botulotoxin či stafylokoky.
- Agenda. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky. Čtvrthodinka o byznysu z první ruky.
- Každý všední den na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.
- Odebírejte na Podcasty.cz , Apple Podcasts nebo Spotify .
Popis podcastu
Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry, zakladateli firem a špičkami českého byznysu. Každý všední den na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.