Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody 24: Může být móda udržitelná? A jak přispívá módní průmysl ke změně klimatu?

2050

Fakta o klimatu

Vzdělání

,

Společnost

,

Věda a technika

,

Přírodní vědy

24: Může být móda udržitelná? A jak přispívá módní průmysl ke změně klimatu?

Obrázek epizody 24: Může být móda udržitelná? A jak přispívá módní průmysl ke změně klimatu?

Poslechněte si podcast

27. 4. 2022

47 min

Až 73 % veškerého vyrobeného oblečení končí na skládkách. Cesta jednoho bavlněného trička do našich šatníků je dlážděna tunami emisí, mnoha litry vody a hromadou chemie, a právě proto bude muset módní průmysl v následujících dekádách projít velkou transformací.

Protože výroba i spotřeba oblečení bude narůstat spolu se světovou populací, je nutné, aby módní průmysl aktivně hledal cesty, jak vyrábět a prodávat oblečení, které bude možné využívat opakovaně. Změna klimatu bude mít ostatně velký dopad i na oblasti, ze kterých pochází většina textilní produkce – země, kde se pěstuje například bavlna nebo kde se oblečení šije.

Karolína Břinková z magazínu Slow femme v této epizodě mluví o rozdílu mezi slow a fast fashion a výzvách, které módní průmysl v nejbližších letech čekají. V kontextu změny klimatu se s Petrem baví o tom, jaké alternativní materiály mohou nahradit ty, k jejichž výrobě je zapotřebí ropa nebo velké množství vody. Probírají spolu také možnosti, které již máme nebo budeme mít v blízké budoucnosti k dispozici a které mohou vést ke snižování odpadu z textilií a udržitelnější produkci. A nechybí ani praktické rady, co vy sami můžete udělat proto, aby byl obsah vašeho šatníku udržitelnější.