Třetí ročník soutěže o nejlepší podcast zná své vítěze, vévodily mu Vinohradská 12 a Opravdové zločiny

ÚvodMagazínTřetí ročník soutěže o nejlepší podcast zná své vítěze, vévodily mu Vinohradská 12 a Opravdové zločiny

18. 6. 2021 – Endru

Včera večer v Radlické kulturní sportovně v Praze proběhlo slavnostní vyhlášení 3. ročníku soutěže Podcast roku. V kategorii Veřejnoprávní podcast jednoznačně zvítězil zpravodajský pořad Vinohradská 12 z dílny Českého rozhlasu, sekci Autorský podcast ovládl pořad Opravdové zločiny moderátorek Evropy 2 Lucky Bechynkové a Báry Krčmové. O výsledku těchto dvou kategorií rozhodli posluchači na webu Podcast roku. Odborní porotci pak ještě vybrali vítěze dalších 7 kategorií.

obrázek článku

Podcasty si rok od roku u nás získávají stále více příznivců jak z řad posluchačů, tak tvůrců. „Oproti předešlému roku hlasovalo v soutěží Podcast roku třikrát více posluchačů. V Kategorii Veřejnoprávní podcast jednoznačně zvítězil zpravodajský pořad Vinohradská 12 Českého rozhlasu, který se zároveň stal absolutním vítězem s největším počtem hlasů. Vliv na to jistě měla i probíhající pandemie, kdy posluchači více tíhnou ke zpravodajským formátům. Oproti tomu kategorie Autorský podcast byla daleko vyrovnanější. Opravdové zločiny moderátorek Evropy 2 Lucky Bechynkové a Báry Krčmové sice vyhrály celkem přesvědčivě, ale druhé a třetí místo od sebe dělilo pár hlasů,“ komentuje soutěž Lubor Zoufal, head of digital and strategic development společnosti Active Radio (organizátor soutěže). Vítěze kategorií Veřejnoprávní podcasty z dílny Českého rozhlasu a České televize a nejlepší autorské podcasty všech ostatních tvůrců vybírali posluchači na webu Podcast roku od 10. května do 6. června.

TOP 10 – Veřejnoprávní podcast

  1. Vinohradská 12
  2. Host Lucie Výborné
  3. Fotbal fokus podcast
  4. Meteor
  5. Buchty
  6. Historie českého zločinu
  7. Blízká setkání
  8. Balanc
  9. ČT24
  10. Sádlo

TOP 10 – Autorský podcast

  1. Opravdové zločiny
  2. U Kulatého stolu
  3. Brocast
  4. Kudy běží zajíc
  5. Linka
  6. Vlevo dole
  7. Cukrfree Podcast
  8. MMA letem světem
  9. Angličan
  10. Love is on the air

„Cenu odborné poroty jsme oproti loňsku vyhlásili ve více kategoriích. A to v kategorii Objev roku, Osobní rozvoj, Cestování, Byznys, Sport, Zábava a lifestyle a Zpravodajství,“ prozrazuje za organizátory Lubor Zoufal.  V odborné porotě zasedli: šéfredaktor časopisu Forbes ČR Petr Šimůnek, herec a moderátor Lukáš Hejlík, šéfredaktor Rádia Z Ondřej Kopa, vedoucí Rozvoje digitálního audio obsahu Českého rozhlasu Iva Jonášová, šéfredaktor Info.cz Michal Půr, head of PR CNC Radka Bendová a ředitel MSL Czech Republic Radek Vítek.

Volba odborné poroty

Kromě slavnostního vyhlášení vítězů proběhla na akci i odborná debata na téma produkce, marketing a monetizace podcastů. Zúčastnili se jí technologický evangelista Petr Mára, ředitel zpravodajství a rádií Seznam.cz Jakub Unger, šéfredaktor E15 Nikita Poljakov, vedoucí Rozvoje digitálního audio obsahu Českého rozhlasu Iva Jonášová a Creative Content Manager v GoOut.cz Dominik Zezula.

Výherci jednotlivých kategorií si odnesli sošky ze světoznámé sochařské školy v Hořicích. Známý designér Lukáš Rejmont navrhl tvar plastiky podle původního iPodu, na kterém se začaly první podcasty poslouchat. Lukášova dcera nahrála v audiu sousloví Podcast roku a tuto křivku pak vyřízli vodním paprskem do masivu z hliníku.

Autorský podcast

graf

Veřejnoprávní podcast

graf

Plastika od Lukáše Rejmonta z Hořic
Foto: Aleš Foff

Více informací o soutěži najdete na webových stránkách: www.podcastroku.cz. Pořadatelem akce je multimediální skupina Active Radio. Partnery jsou Youradio Talk, Evropa 2, Frekvence 1, Český rozhlas, Forbes, CNC, Zelený zlonín a MM Reality.