5 nejlepších podcastů o zdraví

ÚvodMagazín5 nejlepších podcastů o zdraví

3. 11. 2021 – Redakce

Současná covidová doba dostala téma zdraví ještě více do popředí. Ruku v ruce s tím roste i poslechovost podcastů, které radí, jak si zdraví udržet, a to jak fyzické, tak i duševní. Chcete vědět, jak vyzrát na podzimní depresi? Nebo jak zdraví prospívá konzumace švestek? A teď nemyslíme slivovici! Česká podcastová aplikace Youradio Talk Vám dnes přináší tipy na podcasty, v nichž přední čeští lékaři, odborníci či psychologové přináší osvědčené rady z praxe.

obrázek článku

JAKO FÉNIX Toxické vztahy a manipulace

Jak už název napovídá jde o problematiku toxických vztahů, ať už mluvíme o vztazích partnerských, o vztazích s dětmi nebo vlastními rodiči. Podcast patří k jednomu z vůbec nejposlouchanějších podcastů v kategorii zdraví a životní styl. Jednotlivé epizody jsou poměrně dlouhé a jejich autorka Kamila Hermannová (mentorka protimanipulativní sebeobrany) v nich vždy s dalším hostem rozebírá dílčí témata a poskytuje rady a odpovědi na otázky, jak nebýt agresivní, a přitom zase ne tak pasivní, jak se zbavit citové závislosti na partnerovi atd. Za nás po poslechu několika epizod můžeme zhodnotit, že byť jsou témata zajímavá, tak se autorky velmi často cyklí a opakují. Na druhou stranu pro někoho, kdo se v toxickém vztahu s manipulátorem ocitá, musí být podcasty obrovskou pomocí a není nad to, si zopakovat možnosti řešení.

Přírodní lékárna

Tenhle krátký bezmála 5minutový podcast z dílny Českého rozhlasu si rovněž získává stále více fanoušků. V jednotlivých epizodách je vždy věnována pozornost jedné potravině nebo plodině, která má příznivý vliv na naše zdraví. Na podzim se například dozvíte, proč je dobré zařadit do jídelníčku dýni nebo jak můžou švestky pomoci zlepšit naše trávicí funkce. Po obsahové stránce je podcast naprosto skvělý, protože se v krátkém čase dozvíte mnoho cenných informací. Na druhou stranu projev mluvčího v podcastu je do určité míry bez energie a značně monotónní.

Tělo & Duše

Tenhle podcast od Robina Veselého zaujme zejména mladou generaci. Tím, že autor úspěšně působí na většině sociálních sítích vč. TikToku, tak má jeho podcast hodně našlápnuto, co do počtu potenciálních odběratelů. Ve svém podcastu se zaobírá tématem zdraví z různých úhlů pohledu, od spánku, přes pohyb, stravu, až po duševní zdraví a seberozvoj. Na druhou stranu po obsahové stránce je to objektivně pouze názorový formát autora opřený o jeho vlastní zkušenosti. Tedy nějakou kvalitní přidanou hodnotu, zde nemůžeme očekávat. Maximálně tedy u podcastů, ve kterých se objevují mezi jeho hosty odborníci na danou problematiku, např., fyzioterapeuti, trenéři a další.

IKEM Podcast

Jak už název napovídá, tento podcast připravuje Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde se mimo jiné specializují na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu. Podcasty jsou vedeny formou rozhovoru, při kterém autorka podcastu zpovídá vždy nějakého odborníka z IKEM na konkrétní problematiku. V podcastech se tak objevují témata jako transplantace dělohy, obezita jako pandemie současné doby, otázka dárcovství orgánů apod. Nejposlouchanější epizoda například prozradí, že i podle očí lze poznat hned několik druhů vážných poškození srdce. Z hlediska kvality obsahu i profesionality vedeného rozhovoru jde o jeden z nejlepších podcastů v této kategorii.

Pediatrie na vlastní kůži

Tento podcast ocení zejména rodiče. V jednotlivých patnáctiminutových epizodách mladá pediatrička dává rady a doporučení k tématům, na která se ji ptají rodiče v ordinaci. V říjnových epizodách se například věnuje tématům jako je péče o dětský genitál, kožní onemocnění dětí nebo rady a tipy jak na dětské příkrmy. Opět z hlediska formy i obsahu jde o velmi kvalitní podcast, který by si do budoucna mohl získat velké množství fanoušků.

V naší podcastové aplikaci Youradio Talk najdete více než sto podcastů o zdraví a každý den přibude nějaká další epizoda, kde se autoři touto tématikou zabývají. Pokud Vám nějaký podcast u nás v aplikaci chybí, neváhejte nám dát vědět a my se pokusíme ho sem také zařadit.