Obrázek podcastu Nepil: Dobré a ještě lepší jitro

Nepil: Dobré a ještě lepší jitro

Dobré a ještě lepší jitro Františka Nepila je výběr z jeho velmi populárních fejetonů, ve kterých vzpomíná na svoje dětství, na různé zážitky z cest nebo svých setkání se zajímavými lidmi a většina příběhů jsou nejen vtipná a milá, ale jsou zakončena nějakým pozitivním …

Obrázek podcastu 12. Řečtina - cestovní konverzace

12. Řečtina - cestovní konverzace

12. díl z jedinečné řady 24 audio konverzací, sloužící jako vynikající pomůcka pro turisty i profesionální pracovníky. Obsahuje 32 témat k snadnému dorozumnění, více než 500 konverzačních obratů s výslovností, samostudium formou poslechu a opakování.

Obrázek podcastu Tři jablka spadlá z nebe

Tři jablka spadlá z nebe

Zázraky se dějí! A nikdy na ně není pozdě… Arménská svébytná inspirace Márquezem, která vás vtáhne a už nepustí. Nenápadný bestseller o životě Arménů v zapadlé vesničce na pozadí 20. století. Kdesi v arménských horách najdeme starobylou kamennou vesničku Maran. S vnější…

Obrázek podcastu Duch znojemských katakomb

Duch znojemských katakomb

Oldřich z Chlumu přijíždí spolu s panošem Otou jako jeden z vyslanců českého krále do Znojma, kde se koná jednání o smíru mezi moravskou a rakouskou šlechtou. Nejde o žádnou vážnou rozmíšku a tak král očekává, že bude potvrzen a náležitě oslaven úspěšný výsledek vyjedná…

Obrázek podcastu Polské uši

Polské uši

První část Sidonova románu Boží osten vyšla pod názvem Polské uši společně s novelou Brány mrazu pod titulem Dvě povídky o utopencích v Kolíně n. Rýnem 1988. Po vypjatě autentickém autobiografismu Snu o mém otci a Snu o mně (1970) se Sidon soustředil na výpověď, která …

Obrázek podcastu Noční linka

Noční linka

Rozhlasová hra Pavla Landovského, kterou ovšem Československý rozhlas v premiéře v roce 1978 vysílal pod jménem Karla Steigerwalda. Dobová recenze konstatuje: "...hra, která i když nemá klasicky pevný tvar, nevšedně prokresluje podobu našeho dnešního venkova i charakte…

Obrázek podcastu Hurvínkovy příhody 5

Hurvínkovy příhody 5

1. Jak si Hurvínek a Mánička hráli na školu (1973) 2. Žerykovi k narozeninám (1982) 3. Hurvínek píše básničku (1984) Bonus pro pamětníky: 4. Spejblova silvestrovská výchovná lekce aneb Kdo si šetří na spartaka (1956) Poslední rozhlasová nahrávka Josefa Skupy. Spoluú…

Obrázek podcastu Břicho Radegasta

Břicho Radegasta

Bohatý statkář Krkavec bezdůvodně vykáže ze svého gruntu stárnoucího chalupníka Josku. Chuďas, otec třech dětí, marně hledá práci. Na pokraji zoufalství narazí na húkalky, které mu ukáží, jak vstoupit do sochy Radegasta. Joskovi se rázem změní život k lepšímu. Zato ke s…

Obrázek podcastu Zimní pohádka

Zimní pohádka

Hra Williama Shakespeara, označovaná nejčastěji jako romance, spadá do pozdního období autorovy tvorby. U nás je populární také proto, že se částečně odehrává v kraji nazvaném Bohemia, teda v Čechách - i když historické ani zeměpisné odkazy ve hře neodpovídají skutečnos…

Obrázek podcastu Bez zábran

Bez zábran

Mým oblíbeným koníčkem je rozčilování Elliota Milese. Už jen pohled na šéfovu pohlednou tvář mě nutí k sarkastickému úšklebku. Bůhví, čím si vysloužil pověst Casanovy. Jak to, že po něm touží miliony žen i přes jeho děsnou povahu? Co sakra dělám špatně? Znechucená svým …

Obrázek podcastu Neotevřené dopisy

Neotevřené dopisy

Dyť já jsem taky nebyla svatá… „Tak vás opravdu zajímá můj život? Ale dyť ten nebyl vůbec zajímavej, mně se dělo akorát to, co se tady dělo všem ostatním,“ diví se paní Alena, že někdo stojí o její vzpomínky. Zbytečně skromná protagonistka Neotevřených dopisů, inspirova…

Obrázek podcastu Svatí kacíři - komplet

Svatí kacíři - komplet

Audioverze románu, jehož ústředními postavami románu na pomezí literatury faktu a beletrie jsou soluňští bratři Konstantin (Cyril) a Metoděj. Příběh jejich velkomoravské mise je zde podáván jako součást historicky věrného obrazu doby. Ve velkolepé fresce poznává čtenář …

Obrázek podcastu Mŕtvy na Pekelnom vrchu

Mŕtvy na Pekelnom vrchu

Historická detektívka o prvom prípade kapitána Steina a notára Barbariča, ktorí sú na stope zločinu v habsburskom cisárstve za vlády Rudolfa II. Na konci 16. storočia zúri v kresťanskom pohraničí vojna s Osmanskou ríšou. Turci sa pokúšajú preniknúť k bohatým banským mes…

Obrázek podcastu Zápotocký

Zápotocký

Kompletní portrét druhého dělnického prezidenta Antonína Zápotockého. Antonín Zápotocký byl jednou z nejvýraznějších postav komunistického hnutí. Se stranou byl svázán už od jejích počátků a v nejvyšších patrech KSČ setrval až do své smrti v roce 1957. Veřejnost zná mn…

Obrázek podcastu Vysazená okna

Vysazená okna

Slaboch a zločinec, nebo utajený hrdina? Psychologický román s tajemstvím z doby osvobozování Brna na konci druhé světové války od českého spisovatele a novináře Bedřicha Golombka. Hlavní postavou psychologického románu s tajemstvím Vysazená okna (1947) je mladá žena Mi…

Obrázek podcastu Osudy

Osudy

O svém životě vypráví Arnošt Lustig (1926-2011) rozhlasová nahrávka z r. 2002 Tanečník s osudem Můj nejoblíbenější fotr rád tancoval. Po druhé světové válce hlavně na americký swing a české polky, po sovětské okupaci na argentinská tanga a ploužáky z Posázaví. Vydrže…

Obrázek podcastu Hvězdy na cestě

Hvězdy na cestě

V minulosti stárnoucího slavného herce Igora a jeho dcery, úspěšné spisovatelky Vandy, se skrývá tragédie, která navždy změnila jejich životy. Po letech odcizení se setkávají na Krétě, aby tu splnili jedno poslední přání. Podaří se jim během společných dnů ustát řadu vy…

Obrázek podcastu Traxler: Život v rytmu swingu

Traxler: Život v rytmu swingu

Obsahuje dobové nahrávky s R. A. Dvorským, Arnoštem Kavkou, Inkou Zemánkovou, Sestrami Allanovými, Jiřinou Salačovou, Hanou Vítovou, Rudolfem Cortésem, Orchestrem Karla Vlacha a dalších Audiokniha o legendě českého swingu doplněná speciálním hudebním albem originálních…

Obrázek podcastu Česká démonologie

Česká démonologie

"Všichni je známe. Od pradávna. Od malička. Potkávali jsme je v lese, na hradech i zámcích a možná i doma pod postelí. Strašidla. V českých zemích sídlí, co naši předci pamatují, a možná ještě déle. A přestože je novodobé pohádky přetvořily do mnohdy roztomilé podoby, p…

Obrázek podcastu Tichý dvojhlas

Tichý dvojhlas

Korespondence L. Chudíka s básníkem J. Seifertem, nositelem Nobelovy ceny za literaturu 1984, odhaluje lidský rozměr velikánů verše i slova, pokoru a úctu obou k univerzálním hodnotám lidské morálky. Knihu oceněnou jako Najkrajšia kniha Slovenska 2011 ilustrovali Oldřic…

Obrázek podcastu Dobrodružství v Zemi nikoho

Dobrodružství v Zemi nikoho

Na počátku tohoto dobrodružství stojí odpozorovaný večerní rozhovor morseovkou z jednoho okna do druhého. Zprvu útržkovitá zpráva se začne vyjasňovat a Vláďovi s Vinckem se podaří vystopovat, kam ti dva neznámí kluci chodí. Země nikoho, jak rozervaný kraj za městem pojm…

Obrázek podcastu Beštia

Beštia

Dominik Dán sa opäť pohybuje na hranici medzi fikciou a skutočnosťou. Tretí román Beštia sa dohráva tesne po veľkých zmenách, presnejšie po nekrvavej revolúcii a amnestii v roku 1990, po ktorej sa na slobodu dostáva mnoho nenapraviteľných zločincov. Niektorí využijú pád…

Obrázek podcastu Miloš Nesvadba Dětem

Miloš Nesvadba Dětem

Miloš Nesvadba (*17.4.1925) český herec a ilustrátor věnoval velkou část svého profesního života dětem - ilustroval dětské knihy a komixy, dětem byly věnovány pořady, které uváděl a přímo v nichpro děti kreslil. Jeho jméno je také úzce spjato s dvěma dětskými časopisy M…

Obrázek podcastu Buďme blaženi

Buďme blaženi

Františku - kamaráde drahej. Kolikrát jsem ti už řekl, že neumím recitovat a že je mi to dokonce velmi protivné. Ale taky jsem ti mnohokrát řekl, jak mám rád tvoje básničky, tvoje verše a že si je častokrát čtu potichu, jen tak pro sebe. A teď jsem se drze pokusil ty kr…

Obrázek podcastu Čokoláda

Čokoláda

Do francouzské vesnice Lasquenet nad Tannou se bůhvíodkud přistěhuje exoticky vyhlížející cizinka Vianne Rocherová se svou dcerou Anouk a otevře si tu prodejnu čokolády přímo proti kostelu. Otec Reynaud v ní od počátku vidí vážné nebezpečí pro své stádečko, především ny…