Zprávy z lesa #146 🐢
Děkuji moc všem za zprávy, odezva na poslední speciál o analogovém životě byla velká. Psali jste mi o staré technice, kterou pořád používáte a nedáte na ni dopustit. O fotkách, které si taky tisknete. A spousta z vás prostě poděkovala za inspiraci. Jsem rád, že je nás víc, koho starý svět baví a kdo se k němu aspoň částečně vrací.
Jsem přesvědčený, že nás analogový svět bude naplňovat čím dál víc, protože toho digitálního je kolem nás už tak nějak moc. Technologie jsou skvělá věc, dokud vás nezačnou ovládat. A ten rozdíl se pozná docela snadno. Gramofon mi za všechny ty roky neposlal jedinou notifikaci, nepodal další desku k puštění. Krabice s vytištěnými fotkami mi nikdy nenahlásila, že dochází místo. Diapozitivy nepotřebují aktualizaci. Udělají, co mají, a pak zase mlčí.
Neberte to ale jako útěk do jeskyně. Píše vám to člověk, který vás každých čtrnáct dní zásobuje novinkami o AI a dnešní číslo otevírá roboty. Nejde mi o to technologie odmítat, ale vybírat si, kterým dovolím mluvit do svého dne. Čím chytřejší stroje kolem nás jsou, tím víc si cením věcí, které jsou hloupé, spolehlivé a moje.
Podnikání & technologie 👨💻
* Roboti jsou nový automotive . Hyundai chce nasadit 25 000 humanoidů Atlas a stavět 30 000 robotů ročně. Toyota míří rovnou k 400 000 robotům.
* Jeff Bezos tvrdí, že AI nám přinese třídenní pracovní týden . No nevím, zatím nám přinesla spíš sedmidenní…
* Zase chceme ovládat počasí. Vzniká startup , který chce drony rozhánět mraky a oslabovat hurikány.
* Psaní kódu je mrtvé a další na řadě bude právo. AI agenti vyhráli svůj první reálný soudní spor .
* Skvělá přednáška šéfa 37Signals o tom, kam kráčí vývoj aplikací…
Cestování 🧳
* Poznejte město ze satelitního snímku .
* Mapa Američanů v Evropě a naopak.
* Faerské ostrovy .
* Japonské Alpy .
* A na závěr “naše” krásné Alpy…
Tenhle ňůsletr píše ze 100 % člověk. Baví vás? Kupte mu kafe nebo si čtení předplaťte 💚.
Konec komerční přestávky a pokračujeme dál…👇
Příroda ⛰️
* Vltavskou kaskádu čeká historická zkouška.
* Tradiční skvělé Comedy Wildlife Photos .
* Želva Jonathan oslavila 194 let.
* Vznikla mapa , kde se můžete podívat, kdy zmizí jaký ledovec.
* Udržitelnost oblečení už zase většinu lidí přestala zajímat, bohužel.
Nezařaditelné 🧠
* Jak dlouho vydržíte dělat “plank”? Tahle kanadská babička 5 hodin…
* Koupil si obraz za 30 doláčů a prodal ho za 1,3 milionu.
* Králíkárna jako součást Alzaboxu?
* Jak probudit mozek i bez kávy ?
* Digitální závislosti nejsou jen o sociálních sítích, hrách a AI. Ale třeba také o Vinted .
Tipy 💡
Co čtu: Atlas klimatické změny Co poslouchám: Bouřku V čem se vzdělávám: MPSV podpoří lidi s autismem 👍Zajímavý produkt: Domácí router , který skutečně ohlídá čas na obrazovce vašich dětí
Fotopozdrav 📷
Dobrý den, kozy ven 🇬🇷.
This is a public episode. If you'd like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit filipmolcan.substack.com/subscribe
Popis podcastu
filipmolcan.substack.com