Zprávy z lesa #128 🐈

Původně jsem vám chtěl dát tip na nový LLM model od Gemini , který byl skvělý, ale než uplynul čas pro další číslo newsletteru, už byl zase lepší Claude Opus 4.5 . A minulý týden vyšel nový GPT 5.2 Pro , který vypadá taky skvěle a možná ještě lépe. Poslední týdny jsou ve světě AI zase hodně zajímavé. Minulý rok se říkalo, že letos nebo příští rok bychom mohli teoreticky dosáhnout AGI (typ umělé inteligence, která dokáže samostatně zvládat většinu intelektuálních úkolů napříč různými oblastmi na úrovni srovnatelné s člověkem nebo lepší). Jak jsme na tom? Hezky to popsal tento týden na Twitteru Michal Illich :
LLM: projde testem AGI uznávaným po desetiletí.Lidstvo: „Ehm, pořád to není AGI!“Lidstvo (po velkém úsilí): vymyslí složitější test AGI.LLM: projde i tímto testem.[opakuje se donekonečna, přičemž test se stává stále absurdnějším a složitějším]
Podnikání & technologie 👨💻
* Vedle toho se objevují příběhy, kde lidé pracující v AI společnostech, varují své příbuzné před používáním jejich AI produktů.
* Podle studie MIT platí, že čím více se porotci v startupových soutěžích neshodují na názoru na startup, tím větší je šance, že půjde o veleúspěšnou firmu.
* Zajímavý proto může být i web, který shromažďuje nejhorší podnikatelské nápady . Třeba tam něco zajímavého ulovíte!
* Zlaté stránky stále žijou . Akorát jsou tedy vyprodané.
* Podle posledního zkoumání za osamělost teenagerů sociální sítě nemohou .
Cestování 🧳
* Hodně zajímavé příběhy o Bhútánu .
* Najezdila kolem světa na motorce už téměř 200.000 kilometrů, inspirativní videa. (Díky, Pavle!)
* Nádherné fotky krajin ze světa. Dobrá inspirace, kam vyrazit.
* Pěkně udělaný dokument o Aljašce .
* A jen kousek vedle, sólo cestování Yukonem…
Tenhle ňůsletr píše ze 100 % člověk. Baví vás? Kupte mu kafe nebo si čtení předplaťte 💚.
Získáte komplet archiv, speciální čísla a brzy další bonusy.
🎧 Nestíháte číst? Zkuste podcastovou verzi na Spotify nebo Applu .
Příroda ⛰️
* Krásný web ukazující “velikost všeho živého”.
* To se takhle ráno probudíte a máte kolem baráku “pár” losů . Holt Colorado…
* Fotografická soutěž National Wildlife zná své vítěze .
* Poslední klimatický summit zklamal a svět čeká těžká budoucnost .
* A jedna skvělá zpráva na závěr - za humny v Lužických horách máme zpátky kočku divokou . Wow!
Nezařaditelné 🧠
* Kde na světě se pije nejvíce kávy ? Já jsem si tedy minimálně prvních 5 míst netipnul…
* Chcete pod stromeček nový mobil? Zkuste jeden , který je z Evropy nebo jeden , co nemá appky a socky…
* Hezký přehled nejlepších vynálezů roku 2025 vydal magazín Time. A taky nejlepších 100 fotografií roku.
* Umění pomalého života… snažím se tomu v Řecku trochu přičichnout, ale pořád mi to moc nejde… Co vám?
Tipy 💡
Co čtu: Už finišuju Třicet let na zlatém severu Co poslouchám: Breaking Rust (country od AI, co láme žebříčky hitparád 🫣)Na co koukám: The Abandones Zajímavá appka: Brickvault na správu vašeho Lego portfolia
Fotopozdrav 📷
Tak už mám konečně v našem domě v Řecku i pracovnu a pořádné připojení k internetu. Když už má člověk pracovat smysluplně remote, musí pracovat opravdicky, nejen pro fotky z kaváren.
Děkuji vám moc za přízeň a mějte se fajn!
This is a public episode. If you'd like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit filipmolcan.substack.com/subscribe
Popis podcastu
filipmolcan.substack.com