Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Najděte si:

Zprávy rádia Z

Rádio Z

Zpravodajství

Prezident Asociací hotelů a restaurací Václav Stárek pro Rádio Z: Mnohé hotely a některé restaurace neotevřou do té doby, dokud se neobnoví plně cestovní ruch

Play

Poslechněte si podcast

22. 5. 2020

06:55

Zprávy rádia Z

Automatický přepis podcastu

My určitě ano protože v první řadě tam jsou vlastně dva takové dokumenty Ten první je ubytovací služby ten jeden je doporučující a druhý je jako přímo v tom vládním nařízení Takže ten který je opravdu nařízením je poměrně jednoduchý a stručný takže já si myslím že tak jak je to teď nastaveno by bylo bez problémů možné a on nebo nelíbilo ale je možné Jsem sjetý restaurace otevřít a a budeme se těšit na naše hosty a ne všechno ubytovací a stravovací zařízení jsou ale rozhodnutá 25. května obnovit ten provoz hotelové řetězce otevřou Jen některé hotely máte v tuto chvíli vyčísleno Jaké množství podniku se jedná které se neotevřou nevíme ale určitě to budeme zjišťovat během příštího týdne Jaká je skutečně reálná situace ona spousta podnikatelů také čeká na to jak vlastně dopadnou ty možnosti podporychci provozovatele že někteří z nich třeba drží zaměstnance po celou tu dobu a teď váha je čekají v kdy v pondělí vlastně vláda bude rozhodovat o prodloužení programu antivirus tak jestli bude prodloužen jak a za jakých podmínek jestli bude pro všechny protože to tady návrhy byly pouze pro 25 seznam měst nanzel firmy s 25 zaměstnanci což by tedy okamžitě vyloučilo ty velké zaměstnavatele to byl asi problém Bavíme se teď o těch zařízeních která přemýšlí jestli otevřou Ale předpokládám že budou i zařízení která neotevřou vůbec protože ta situace jak si je donutila podnik definitivně uzavřít Máte tady odtud nějaké informace kolik takových podniků které už se neotevřou bude My máme právě několika našich členů kteří ukončili členství právě z tohoto důvodu zatím jich není mnoho ale v každém případě vám a zprávy to co vy už jste vlastně zmiňoval že mnohé hotely a některé restaurace neotevřoudo té doby dokud se neobnoví vlastně plně cestovní ruch protože jsou třeba závislý právě na příjezdové cestovním ruchu ze zahraničí nebo na konferenční turistice a ptá se tady určitě ještě hned tak neobjeví můžete trochu přiblížit jak se bude ten provoz v restauracích ale i ti hotelech postupně obnovovat sledujete teď například do jaké míry lidé využívají otevřených zahrádek dá se to třeba odečíst jestli se nebudou pak obávat přesunout se dovnitř na některé výjimky těch restauraci je to trošku rozpačitý u těch zahrádek samozřejmě se hrálo svoji roli taky počasí na začátku na toho 11 12 května ale samozřejmě lidé mají trochu obavy vůbec se scházet Takže zatím jako je to spíše v té rovině že jsme rádi že tu službu můžeme nabídnout tak se určitě lidé kteří se těší že do těch restaurací Přijdu možná že tím otevřenými těch vnitřních prostor se ta jejich motivjsem venku ještě zvýší a budeš chodit více v každém případě tím že se otevřou i vnitřní prostory restaurací Tak už nebudeme tak závislý na vrtkavosti počasí například mezi ta opatření která budou muset fungovat Je to že v hotelech a restauracích bude nutné aby personál ale i hosté nosil roušky lidé je budou moci sundat jen při jídle při pití provozovatelé budou muset také dbát na dodržování povinných odstupu a zvýšenou desinfekci všech prostor plocha dokonce i předmětu Půjde to nějak řekněme smysluplně uhlídatTak my jsme zvyklí na to že musíme dodržovat určitá pravidla hygieny To není pro provoz v pohostinství všeobecně ani ubytovacích služeb nic nového nic zásadního Samozřejmě že je to náročnější jak pro obsluhu tak je to i na roční teď co zná propočet toho personálu tak samozřejmě je to je nákladnější záležitost ale zajistit zajistit se to samozřejmě dá ono zase těch opatření není až tolik co tam opatření která více na ně snižují tu kapacitu těch restaurací to samozřejmě bohužel problém tak znamená rozestupy stolu třeba jeden a půl metru znamenají ježci zahrádky tak ty to je restaurace budou mít nižší kapacitu to znám Budou tam budete moci být méně hostu No a pak jsou tam věci týkající se dezinfekci které v podstatě už i před tou předtím vyhlášením toho nouzového stavu jsme mohli mnohdy vídat už ne na toaletách hotelů a restaurací takže není to zase něco úplně nového co se týká roušekTak v podstatě u stolu jí ten zákazník nosit nemusí personál růžky mít musí být stejné jako v obchodech a samozřejmě při pohybu po té restauraci nebo potom ubytovacím zařízení s výjimkou sevřeného pokoje kde je Sám by to měl opět nosit nepředpokládám že by to bylo asi tak že by tam někde stál v uvozovkách ten pomyslný dráp A sledovala hlídal takhle asi úplně ne spíš se budete také asi do jisté míry spoléhat na zákazníky tak to určitě Nejde mi připravujeme i materiály pro naše členy které je vlastně budou hostů vysvětlovat jak se mají v ubytovacím zařízení Ok restauraci chovat A to že to je pro jejich vlastní bezpečnost Co znamená je to skutečně zájem asi všech účastníků abych tak řekl nebo návštěvníků tohoto ať už je to personál ale ať jsou to právě ti hosté aby vzájemně jak se dodržovaly tato pravidla samozřejmě na to budeme dohlížet nějakým způsobemna každého hotelu nebo restaurace ale ve své podstatě Každý je zodpovědný sám za sebe a měl by skutečně k tomu takto přistupovat když se v tom našem rozhovoru zmiňoval že musí být zachován rozestupy mezi stoly že s tím pádem samozřejmě sníží i kapacita dá se říct že se to projeví i na cenách že mohou jít ceny nahoru to je otázka kterou teď velmi často dostáváme skutečností je že za poslední dva roky se zvýšily náklady v restauracích zhruba o 20% v současné době se zvyšují náklady na všechny suroviny já se nedomnívám že by mělo dojít okamžitě ke zvyšování cen za mne do budoucna k tomu asi dojít Může mi se domníváme že ty ceny zůstanou na stejné úrovni jako byli předtím možná ne mně na některých lokálních místech dokonce jako jsou třeba opravdu hodně frekventovaná místa turisty máme už dnes takové zprávy že dojde k nějakému snížení tak abyne přilákaly ty restaurace tu domácí klientelu ale v zásadě by se ceny měli držet asi na stejné úrovni jako Byli naši zákazníci dosud zvyklí tak tolik Václav Stárek prezident asociace hotelů a restaurací a člen představenstva hospodářské komory