Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody 47. Tipy pro zdraví a pohodu v chladném období podle TČM - Marie Helen

47. Tipy pro zdraví a pohodu v chladném období podle TČM - Marie Helen

Obrázek epizody 47. Tipy pro zdraví a pohodu v chladném období podle TČM - Marie Helen

Poslechněte si podcast

3. 11. 2024

54 min

O epizodě podcastu

Podzimní chladné dny můžeme hravě zvládnout díky tradiční čínské medicíně. V této epizodě jsem si povídala s Marií Helen, která se zabývá nejen tradiční čínskou medicínou, ale také reflexologií, stravou podle 5 elementů i makrobiotikou. Studovala navíc japonskou masáž shiatsu a thajskou masáž, zajímá se o aromaterapii a bylinky. Marie v rozhovoru poskytla velmi konkrétní a praktické rady, jak se na podzim stravovat a jak se obecně připravit na chladnější období, včetně zimy.  Co ji přivedlo k tradiční čínské medicíně? Před mnoha lety si začetla do první knihy o jazyku a byla fascinována tím, jak může pozorování jazyka odhalit zdravotní potíže. Tento holistický přístup se zaměřuje na rovnováhu v těle a hledání skutečných příčin zdravotních problémů místo pouhého potlačování příznaků. V podzimním období Marie doporučuje opustit studené potraviny a soustředit se na zahřívací jídla, jako jsou polévky, kaše nebo zázvorový čaj. Na podzim, kdy dominuje element kov, bychom měli jíst bílé a štiplavé potraviny, jako jsou ředkvičky, zázvor, kedlubny, které posilují párové orgány - plíce a tlusté střevo. Kromě stravy je důležité věnovat se aktivitám, které podporují dýchání a otevírání hrudníku, čímž se zlepší kapacita plic a celkové zdraví. Měli bychom si také uvědomit důležitost relaxačních aktivit. Více odpočívat, chodit spát o něco dřív a nehýřit energií, aby nám během zimy nechyběla. Na podzim je důležité chránit hlavně bedra a nohy před chladem a dbát na dostatečný příjem tekutin. Tím lze předejít častému problému se zánětem močového měchýře, kterým trpí především ženy. Přírodní prostředky jako D-manóza a bylinkové čaje mohou pomoci potíže zmírnit. Když přijde zima, je dobré se zaměřit na konzumaci tmavých potravin, jako je černý sezam a mořské řasy (např. řasa Kombu), které posilují ledviny. Vůdčím elementem je voda. V zimě například pečená jablka a hruškový kompot skvěle doplní náš jídelníček, který i v zimě musí obsahovat zahřívací potraviny.  Jak vidíte a hlavně jak v podcastu uslyšíte, i malé změny v naší stravě a péči o naše tělo mohou mít velký vliv na celkové zdraví. Pro více tipů a praktických rad můžete navštívit webové stránky Marie Helen a dozvědět se více i o jejích kurzech. Aktuálně je možné naskočit do kurzu Podzimní KPZetky (jak na aktuální nachlazení). Marii Helen také můžete sledovat na FB i IG.

Podzimní chladné dny můžeme hravě zvládnout díky tradiční čínské medicíně. V této epizodě jsem si povídala s Marií Helen , která se zabývá nejen tradiční čínskou medicínou, ale také reflexologií, stravou podle 5 elementů i makrobiotikou. Studovala navíc japonskou masáž shiatsu a thajskou masáž, zajímá se o aromaterapii a bylinky. Marie v rozhovoru poskytla velmi konkrétní a praktické rady, jak se na podzim stravovat a jak se obecně připravit na chladnější období, včetně zimy.  Co ji přivedlo k tradiční čínské medicíně? Před mnoha lety si začetla do první knihy o jazyku a byla fascinována tím, jak může pozorování jazyka odhalit zdravotní potíže. Tento holistický přístup se zaměřuje na rovnováhu v těle a hledání skutečných příčin zdravotních problémů místo pouhého potlačování příznaků. V podzimním období Marie doporučuje opustit studené potraviny a soustředit se na zahřívací jídla, jako jsou polévky, kaše nebo zázvorový čaj. Na podzim, kdy dominuje element kov, bychom měli jíst bílé a štiplavé potraviny, jako jsou ředkvičky, zázvor, kedlubny, které posilují párové orgány - plíce a tlusté střevo. Kromě stravy je důležité věnovat se aktivitám, které podporují dýchání a otevírání hrudníku, čímž se zlepší kapacita plic a celkové zdraví. Měli bychom si také uvědomit důležitost relaxačních aktivit. Více odpočívat, chodit spát o něco dřív a nehýřit energií, aby nám během zimy nechyběla. Na podzim je důležité chránit hlavně bedra a nohy před chladem a dbát na dostatečný příjem tekutin. Tím lze předejít častému problému se zánětem močového měchýře, kterým trpí především ženy. Přírodní prostředky jako D-manóza a bylinkové čaje mohou pomoci potíže zmírnit. Když přijde zima, je dobré se zaměřit na konzumaci tmavých potravin, jako je černý sezam a mořské řasy (např. řasa Kombu), které posilují ledviny. Vůdčím elementem je voda. V zimě například pečená jablka a hruškový kompot skvěle doplní náš jídelníček, který i v zimě musí obsahovat zahřívací potraviny.  Jak vidíte a hlavně jak v podcastu uslyšíte, i malé změny v naší stravě a péči o naše tělo mohou mít velký vliv na celkové zdraví. Pro více tipů a praktických rad můžete navštívit webové stránky Marie Helen a dozvědět se více i o jejích kurzech. Aktuálně je možné naskočit do kurzu Podzimní KPZetky (jak na aktuální nachlazení) . Marii Helen také můžete sledovat na FB i IG.

Popis podcastu

Už jen tím, že my sami uděláme pár krůčků směrem k udržitelnosti, přispíváme k celkové pozitivní změně. Přestaňme čekat...na dovolenou, na lepší počasí, na správnou příležitost. Dejme svému každodennímu životu vyšší smysl, tady a teď. Pevně věřím, že i podcast ”Žít udržitelně” nás nakopne a rozšíří nám obzory. V jednotlivých epizodách podcastu probereme témata jako je permakultura či regenerativní zahradničení, péči o půdu, kompostování, možnosti přírodního stavění, pojem cirkularity, sdílení v komunitě,... a hlavně si poslechneme zajímavé lidské příběhy a inspirativní myšlenky.