Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Jan Neruda: Jak to přišlo, že dne 20. srpna 1849, o půl jedné s poledne, Rakousko nebylo rozbořeno

Jan Neruda: Jak to přišlo, že dne 20. srpna 1849, o půl jedné s poledne, Rakousko nebylo rozbořeno

Obrázek epizody Jan Neruda: Jak to přišlo, že dne 20. srpna 1849, o půl jedné s poledne, Rakousko nebylo rozbořeno

Poslechněte si podcast

Dnes

45 min

Minulý týden jsme v této sobotní četbě byli svědky zániku městečka Olšiny, v dnešním díle má na mále celé rakousko-uherské mocnářství. Vybral jsem totiž text se skvělým názvem Jak to přišlo, že dne 20. srpna roku 1849 o půl jedné s poledne, Rakousko nebylo rozbořeno od Jana Nerudy. Jedná se o jednu z jeho proslulých Povídek malostranských, čeká nás tedy exkurze do 180 let staré Prahy, která působí jako úplně jiné město, protože popisované kulisy už často neexistují. A čeká nás také exkurze do dětských snů a jejich střetu s realitou, což je naopak fenomén, který existoval a bude existovat vždycky.

Touto četbou bych chtěl nenápadným způsobem upozornit na existenci mého internetového antikvariátu Ve vazbě , kde najdete stovky dalších přehlížených pokladů let minulých (které už si ale budete muset přečíst sami). Pokud se vám kniha líbila, je tu určitá pravděpodobnost, že vás zaujme i můj soudničkový podcast Soudní síň . Pokud byste mě chtěli v této tvorbě podpořit, ale na knížky už nemáte místo, můžete rovnou odčerpat část svého jmění na můj účet, jehož číslo zní takto: 1916485022/3030.

Obsah epizody:

00:00 Předmluva

01:48 Jak to přišlo... (1877)

39:54 Doslov

Popis podcastu

Ve vazbě je místo, na kterém dávám slovo knihám, které už v knihkupectví nenajdete. Bez nároku na pravidelnost se tu bude objevovat má četba z děl (především) prvorepublikových autorů. Jedná se o boční projekt podcastu Soudní síň a internetového antikvariátu Ve vazbě.