
Vláknina - jak ji optimálně zařadit do jídelníčku? I Trime Podcast #46 s Jakubem Přibylem

Trime
Poslechněte si podcast
Včera
47 min
Většina lidí v Česku i Evropě přijímá minimálně o třetinu méně vlákniny, než jsou běžná doporučení (25 g u žen, 30–38 g u mužů). V této epizodě vysvětluje výživový specialista Jakub Přibyl, proč je vláknina zásadní pro zdraví střev, mikrobiom i celkovou vitalitu, a proč není dobré spoléhat jen na průmyslově zpracované „high fiber“ potraviny nebo doplňky stravy. Dozvíte se, jak postupně navyšovat příjem vlákniny, jaká je role luštěnin, zeleniny, ovoce, hub nebo fermentovaných potravin a proč je rozmanitost důležitější než samotné počítání gramů.
Co se v podcastu #46 dozvíte?
0:00 Úvod
2:03 Co je vláknina je a proč ji řešit - hlavní zdroje vlákniny v potravinách
4:30 Rizika nadbytečného příjmu
06:07 Vláknina a mikrobiom
08:30 Praktická pravidla pro jídelníček
08:59 Luštěniny
11:45 Zelenina
20:22 Vláknina v ovoci
23:22 Nedostatek vs. nadbytek vlákniny a rizika
31:13 Vláknina rozpustná vs. nerozpustná