
Anna Strunecká 1. díl: Princip opatrnosti říká: když víš, že něco může škodit, raději se tomu vyhni

Poslechněte si podcast
13. 7. 2018
33 min
Všudypřítomný stres, nekvalitní a kontaminovaná strava, nápoje a vzduch na jedné straně. A na druhé snaha o zdravý životní styl, vědomé vybírání potravin, vyhýbání se škodlivým látkám a přijímání prospěšných přírodních produktů. To je realita naší doby. Někteří lidé říkají, že je v podstatě jedno, co jíme, případně, že se stačí řídit doporučeními příslušných úřadů, které látky a v jakém množství jsou zdraví nebezpečné – a jaké nikoli. Jiní, že snaha o zdravou stravu je marná, protože vše je stejně otráveno. Oproti tomu mnozí upozorňují na to, že oficiální doporučení nepočítají s kombinací látek v potravinách, kdy sice jednotlivě nepřekračují bezpečné množství, ale v součtu tvoří nebezpečný mix. A navíc také na to, že mnohé z látek označených za bezpečné jsou lidskému zdraví neprospěšné – nebo přímo nebezpečné. A také, že životní prostředí, včetně potravin, je v současnosti vždy v nějaké míře kontaminované, ale to neznamená, že by snaha o omezení přijímání jedovatých látek neměla smysl. Protože čím jich člověk užívá méně, tím lépe se organismus vyrovná s těmi, které se do něj dostanou proti jeho vůli. Jak to tedy s potravinami je, má smysl se tímto problémem zabývat a čemu se vyhýbat? A proč mnozí odborníci i laici proti vědomému životnímu stylu a výběru jídla tak urputně bojují? O tom všem rozmlouvá Martina Kociánová s profesorkou Annou Struneckou. 1. díl, 13.07.2018, www.KupreduDoMinulosti.cz