
Biolog: Evropa metody genetické editace plodin striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud

Poslechněte si podcast
26. 11. 2022
24 min
O epizodě podcastu
Proč, když už existuje metoda, kterou vědci vychvalují pro její rychlost a efektivitu. Existuje i skupina odpůrců, kteří varují před socioekonomickými dopady a změnami v zemědělství i v krajině. A jaký je rozdíl mezi geneticky modifikovanými, geneticky upravenými a klasicky pěstovanými plodinami? Více o dilematu s Alešem Pečinkou, rostlinným genetikem a molekulárním biologem z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. Moderuje Daniela Vrbová.
Všechny díly podcastu Studio Leonardo můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas proAndroidaiOSnebo na webumujRozhlas.cz.
Všechny díly podcastu Studio Leonardo můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas proAndroidaiOSnebo na webumujRozhlas.cz.
Geneticky modifikované nebo metodou CRISPR-Cas9 editované plodiny se pomalu prosazují v zemědělství, jen Evropa stále s jejich přijetím otálí. Je na místě tato zdrženlivost? Hostem Studia Leonardo je molekulární biolog a rostlinný genetik Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se síldem v Olomouci.
Všechny díly podcastu Studio Leonardo můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas proAndroidaiOSnebo na webumujRozhlas.cz.
Všechny díly podcastu Studio Leonardo můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas proAndroidaiOSnebo na webumujRozhlas.cz.