Úvod
Podcasty
Vzdělání
slowczech – Learn Czech for Real Life
(178**) Výlet se slowczech, s Míšou a se s...

(178**) Výlet se slowczech, s Míšou a se studenty

O epizodě podcastu
Dneska pro tebe mám fakt děsně moc zajímavou epizodu. Patnáctého srpna 2020 jsme já a Míša organizovaly v Praze super event pro studenty češtiny. Míša je lektorka češtiny a němčiny a má dvě facebookové skupiny “Learn Czech A1A2 a B1B2”, kde píše otázky pro všechny členy. A ty, když jsi člen, můžeš odpovídat na otázky. Doporučuju!
údolí = geomorfologická část přírody, napravo jsou hory a nalevo jsou hory a ty jsi uprostřed v údolí (anglicky valley)
zpoždění = normálně vlak přijede v 10:00. Ale když přijede v 10:05, znamená to, že má zpoždění 5 minut (anglicky delay)
účastníci = lidé, kteří participují, kteří se účastní nějaké akce (anglicky participants)
oni měli pochopení = ostatní lidé měli pochopení pro moje zpoždění, rozuměli/chápali, že jsem nepřišla včas a nebyl to problém (anglicky they sympathized, they understood, had heart)
navrhla jsem = navrhnout znamená říct například: Hele, mám nápad, nepůjdeme na pivo? (anglicky suggest)
rybník = jako jezero, přehrada, moře, voda,… ale je to malé a umělé, rybník postavil člověk a teď tam jsou například kapři a další ryby (anglicky pond)
závidět = moje kamarádka má krásný nový telefon a já ho chci taky, ale nemůžu ho mít. A tak jí ho závidím (anglicky to envy)
Event se jmenoval “ Výlet se slowczech + Míšou = slackline/picnic “. Šli jsme asi 9 kilometrů Prokopským údolím . To je jižní Praha – části Prahy okolo jsou Stodůlky, Hlubočepy nebo Smíchov. Musím říct, že jsem (jako vždy) přišla pozdě. Měla jsem 20 minut zpoždění . Moji kamarádi to ví. Mám vždy francouzské zpoždění. Haha. Naštěstí všichni účastníci měli pro moje zpoždění pochopení a počkali na mě.
Plán byl jít 9 kilometrů a na konci piknikovat a zkusit slackline. Jestli nevíš, co je to slackline, podívej se na slowczech.com. Je tam video , kde chodím po slackline. Hrozná sranda, haha. Ale asi po 5 kilometrech jsme byli skoro všichni docela dost unavení. Míša šla totiž fakt rychle, haha. A tak jsem navrhla : “Hele, dívejte, restaurace! Nepůjdeme na pivo?”
A tak jsme šli na pivo a taky na oběd. To bylo asi v 11 hodin. Naštěstí to nebylo poslední pivo a poslední občerstvení. Další jídlo bylo na konci výletu, kdy jsme leželi v trávě u rybníka a odpočívali. Mrkni na fotky na slowczech.com, haha. Myslím, že budeš závidět !
Celkem bylo 10 účastníků . Zeptala jsem se jich, jestli nechcou/nechtějí pro tebe nahrát audio, milý fanoušku slowczech. A oni souhlasili! Uslyšíš teď 5 krátkých nahrávek. Všichni jsou to moji studenti a všichni jsou skvělí lidé. Všichni jsou moc zajímaví lidé a především velmi velmi velmi motivovaní studenti. Známe se už dlouho a jsme víc přátelé než studenti a lektorka. Nejdřív mluví Gabriel z Brazílie. Potom mluví Mako z Ameriky. Potom Diana z Moldavska. Pak Matteo z Itálie, se kterým je také video rozhovor na YouTube a nakonec mluví Nataša z Ukrajiny. Gabriel, Mako, Dianko, Matteo, Natašo, moc díky za to, že jste přišli a moc díky za to, že jste nahráli audio. Jste báječní!
Gabriel z Brazílie:
“Procházka s Eliškou a přatelé byla moc, moc dobrá. Mluvít jenom Česky tolik hodiny byla velká výzva, ale také bylo velmi dobrý cvičení. Učil jsem se nové slova a také nový výrazy, a myslím, že jsem upevnil v moje hlavě několIk slova, který už jsem se učil, ale který jsem vždycky zapomněl. Na konec jsem také poznal nové místo v Praze, v přírodě. Ten den byl skvělý a doufám, že budu moci jít taky příště. To stoji za to, vstávat v sobotu ráno.”
Mako z Ameriky:
“Díky výletu jsem dostala novou motivaci se učit česky. Naučila jsem se hodně nových slov (na příklad: veverka, komár a taky tu frázi “přejet žáby”). Určitě to nebylo tak snadné mluvit celý den česky, protože v Praze obvykle mluvím anglicky, takže na to nejsem zvyklá. Ale byl to moc hezký zážitek. Nejvíc se mi líbilo, že jsem poznala nové lidi, kteří se taky učí česky a dobře jsme si popovídali.”
Diana z Moldavska:
“Ahoj Eliško. Chci ti říct, že jsem si moc užila náš výlet. Bylo to zábavné a velmi motivační. Líbilo se mi poslouchat názor jiných studentů o učení češtiny a poznat jejich zkušenost. Užila jsem si taky naše povídání o České republice, o české jídlo, o Češi a o češtině. Bylo to moc fajn a doufám, že se brzo uvidíme. Čau!”
Matteo z Itálie:
“Ahoj, Matteo ze Sardínie mluví. S mezinárodní skupinou měl jsem možnost užít si park v Praze, který jistě znovu navštívím. Počasí nám přálo. Bylo zataženo a ne moc horko jako v minulých dnech. A líbilo se mi navíc, že se všichni snažili mluvit česky tak dlouho. Poprvé zkusil jsem červené pivo – říká se mu Červený kohout, s malinovou příchutí. A líbilo se mi to. A rád se opět zúčastním tak přátelské a přirozené atmosféry. Tak příště! Čau!”
Nataša z Ukrajiny:
“Ahoj, já jsem Nataša. Pro mě ten sobotní výlet s Míšou a Eliškou byl jako skvělá možnost pobavit se česky, setkat se se svou lektorkou češtiny Eliškou mimo Skype, a poznat nové lidi, hlavně cizince. Moc se mi líbila naše procházka. Bylo to zábavné, zajímavé a zároveň i dobře využitý čas. Jistě se připojím příště a moc doporučuju každému, kdo se učí česky.”
Byl to fakt skvělý výlet. Miluju takové akční a příjemné výlety se skvělými lidmi. Určitě budu organizovat další akce – nejen v Praze, ale hlavně v Brně, kde bydlím. A taky budou akce v nové slowczech kanceláři, která je v centru Brna. Těšíš se? Já moc! Samozřejmě, jestli chceš, mrkni na fotky z eventu na webu slowczech. Jo, a poslední informace (vždycky zapomenu) – slowczech má konečně taky Patreon, kde jsou pro tebe fajn dárky. Tak jestli máš rád Patreon, mrkni! Čau! A dík za všechny studenty češtiny.
A tady je video , kde chodím po slackline:
https://www.facebook.com/SlowCzech/videos/2612764512386598/
The post (178**) Výlet se slowczech, s Míšou a se studenty appeared first on slowczech .