Úvod
Podcasty
Vzdělání
slowczech – Learn Czech for Real Life
(176**) Audio training in stories (3) – ac...

(176**) Audio training in stories (3) – accusative case

O epizodě podcastu
Ahoj, jak to dneska jde? Mám tady sklenku vína a taky další supr čupr příběh Mám pro tebe kousek příběhu o žirafě Adéle. Mluvím o Adéle a potom pro tebe mám otázky. Nejdřív pasivní otázky a pak aktivní otázky. Podívej se na www.slowczech.com. Každé slovo v akuzativu je červené , modré nebo zelené (jestli je to feminine , masculine nebo neutre ). A proč tento příběh? Je to jeden z 6 příběhů, které jsou v audio knize “ Learn Czech cases with stories “. Chci ti pomoct naučit se české pády (czech cases). Vím, že je to těžké a myslím si, že je lepší se učit v kontextu a s audiem. A proto jsem napsala audio ebook, kde jsou příběhy, slovíčka, barvy, vysvětlení, kdy používáme akuzativ nebo dativ nebo další pády, taky tam jsou příklady a hlavně aktivní a pasivní otázky v audio verzi s transkriptem. Takže posloucháš a odpovídáš. Jo, a taky tam jsou mooooc krásné ilustrace No, ale teď už stačí, že jo? Jdeme na to!
Nejdřív slovíčka
házená – Házená je české slovo pro handball. Znáš házenou? Hraješ házenou?
treska a losos – jsou typy ryby. Obě ryby žijí v moři. Anglicky to je atlantic cod and salmon.
málokdy – to znamená ne často, zřídka. Je to málo (takže ne hodně) + kdy (when).
vynikající večeře – to je fakt moc mňam mňam večeře, moc dobrá, výborná, vynikající večeře. Můžeš v restauraci říct, když přijde servírka “Děkuji, bylo to moc dobré.” nebo “Děkuji, bylo to výborné.” Děkuji, bylo to vynikající.”
A to je všechno, teď příběh o žirafě Adéle a otázky.
Žirafa Adéla žije v Brně už tři roky. Žirafa Adéla je velmi krásná. Má krásnou sportovní postavu , protože každé ráno chodí běhat na fotbalové hřiště . Žirafa Adéla má moc ráda sport . V létě hraje volejbal nebo házenou a v zimě doma cvičí jógu . Taky se ale ráda dívá na televizi na atletiku nebo na sportovní gymnastiku .
Má žirafa Adéla ošklivou nebo krásnou sportovní postavu? Kr ásnou sportovní postavu.
Chodí Adéla běhat každý večer nebo každé ráno? Každé ráno.
Hraje Adéla v létě fotbal nebo volejbal? Volejbal.
V zimě cvičí Adéla jógu nebo pilates? Jógu.
Adéla má krásnou sportovní postavu , protože má ráda dobré a kvalitní jídlo . Miluje ovoce a zeleninu . Ráda večeří polévku , maso a salát . Někdy ráda jí rybu , jako třeba tresku nebo lososa . Nikdy nepije sladkou limonádu , a i když je žirafa Adéla Češka, málokdy pije pivo . Má raději víno – bílé , červené i růžové víno . Včera si Adéla vařila vynikající večeři . Včera večeřela vařené avokádo , sýr a papriku .
Má žirafa Adéla ráda nezdravé jídlo nebo kvalitní jídlo? Kvalitní jídlo.
Miluje Adéla Mekáč nebo ovoce a zeleninu? Ovoce a zeleninu.
Jí někdy Adéla lososa nebo kapra? Lososa.
Má Adéla raději pivo nebo víno? Víno.
Adéla včera večeřela vařenou rýži nebo vařené avokádo? Vařené avokádo.
A teď aktivní otázky. Já se ptám a ty odpovídáš.
Jaké jídlo má Adéla ráda? Dobré a kvalitní jídlo.
Co Adéla miluje? Ovoce a zeleninu.
Co Adéla nikdy nepije? Sladkou limonádu.
Jaké víno má Adéla ráda? Bílé, červené i růžové.
Co včera Adéla večeřela? Vařené avokádo, sýr a papriku.
Doufám, že se ti dnešní epizoda líbila. Mám fakt moc ráda příběhy. Myslím si, že je moc zajímavé se učit cizí jazyk s příběhem. Musíme se učit v kontextu, že jo? Taky mám moc ráda zvířata. Pro zvířata jsem vybrala častá česká jména. Navíc jsou v příběhu normální běžná česká slova, která uslyšíš fakt často. Locative case story je o mně a co jsem dělala a kde jsem byla. Instrumental case story je o mně a mojí dovolené. Genitive case story je o slonovi Jonášovi – Jonáš je velmi přátelský slon, který se zamiluje (fells in love), on se zamiluje. A dativ case story je o želvě Tereze. Želva Tereza je Italka, která bydlí v Ostravě, má velkou rodinu a učí se česky. A accusative case story je o žirafě Adéle. Ona hraje na kytaru a organizuje koncert. Ale bohužel má problém!
Jestli se ti tento styl audia a otázek líbí, určitě mrkni na eshop slowczech . Celá audio kniha má 3.5 hodiny audia a asi 45 stran textu. Mooooc mě bavilo tuto audio knihu psát. A doufám, že ti pomůže! Tak čau!
The post (176**) Audio training in stories (3) – accusative case appeared first on slowczech .