Úvod
Podcasty
Vzdělání
slowczech – Learn Czech for Real Life
(156**) Jaké bylo/je/bude počasí? (remake 21)

(156**) Jaké bylo/je/bude počasí? (remake 21)

Ahoj, jak to dneska jde? A jaké je dnes u tebe počasí? Počasí je docela typické téma pro konverzaci. Když nevíš, co můžeš říct sousedovi nebo sousedce, když jedeš ve výtahu, nebo když si chceš povídat s lidmi v čekárně, když čekáš u doktora,… můžeš začít mluvit o počasí. Tak co, budeme spolu dnes mluvit o počasí? Tak jo! Jestli jsi připraven, jdeme na to!
Jaké je dnes počasí v Brně? Dnes je hezky, slunečno a teplo . Je fakt, že trochu fouká vítr . Ale to nevadí, protože není zataženo a není chladno . Neprší , nesněží , nepadají kroupy . I když je zima ! Ještě není jaro, ale teplota je docela vysoká – kolem 15°C. Myslím ale, že o víkendu už nebude tak hezké počasí . O víkendu nebude hezky , nebude slunečno a nebude teplo . Pravděpodobně bude trochu zima a mokro . Možná bude pršet , ale snad nebude bouřka , protože * bych chtěla jet s kamarádem na výlet.
Obecně, když prší, je lepší zůstat doma a nic nedělat. Je lepší zůstat doma, dát si teplou kávu nebo čaj, dívat se na film, odpočívat, poslouchat audio knihy, psát články, skládat puzzle, hrát si s kočkou,… Je hodně aktivit, které můžu doma dělat, když venku prší .
Na druhou stranu je ještě víc aktivit, které můžu dělat venku, když je hezky . Když je hezky, ráda jezdím na bruslích, ráda chodím na výlety, ráda jezdím na kole, ráda * jen tak chodím na procházky a * přitom poslouchám audio knihu nebo nějaký podcast. Taky jen tak ráda sedím na slunci a * užívám si sluneční paprsky.
Když jsem žila v Brestu (to je město v Bretani v severozápadní Francii), bylo počasí docela bláznivé . Brest je podle mě nejbláznivější místo co se týče počasí. Ale je na druhou stranu taky nejkrásnější! Nikdy jsem ale nevěděla, jaké oblečení si obléct. Proč? No… V 6 ráno pršelo , byla bouřka, foukal silný vítr . V 8 ráno už nepršelo , jenom bylo mokro . V 9 bylo slunečno a teplo . V 11 zase pršelo . Ve 2 b ylo chladno, zataženo a celkově bylo ošklivo. Ve 3 bylo sucho, jasno, slunečno ,… No, prostě v Brestu je bláznivé počasí. Říkáme tomu taky “aprílové počasí” . Dvě hodiny je hezky, dvě hodiny prší , dvě hodiny svítí slunce , * pak zase dvě hodiny prší ,… To je aprílové počasí. A já osobně teda miluju aprílové počasí. Co ty?
Vaše Eliška ze ©SlowCZECH
The post (156**) Jaké bylo/je/bude počasí? (remake 21) appeared first on slowczech .