Úvod
Podcasty
Vzdělání
slowczech – Learn Czech for Real Life
(152***) Jak? Jaký? Jaká? Jaké? Jakou? Jak...

(152***) Jak? Jaký? Jaká? Jaké? Jakou? Jakého?…

Ahoj, jak to jde ? Jak se máš ? Jaký byl tvůj týden ? Jakou kávu jsi dnes měl k snídani? Určitě vidíš, že pro tebe mám dneska další super epizodu. Budu se ptát “ Jak ?” a “ Jaký ?” a taky hned odpovídat. Tak co, jsi ready? Jdeme na to!
Jak se dnes cítíš ? Cítíš se skvěle ? Cítíš se unaveně ? Cítíš se špatně ? Cítíš se normálně ? Jaký byl tvůj včerejší den ? Byl skvělý ? Nebo byl špatný ? Nebo byl úplně normální ? Můj včerejší den byl fakt hezký .
Řekni mi, jak mluví tvůj kolega v práci? Mluví hlasitě nebo tiše ? Mluví hodně nebo málo ? Mluví česky ? Mluví dobře anglicky ? Umí mluvit taky francouzsky nebo arabsky ?
Další otázka: jaké je tvoje klasické ráno ? Je pomalé ? Je plné stresu? Moje ráno je většinou dlouhé a plné různých aktivit. Když ráno vstávám, můj budík je velmi příjemný . Není ani hlasitý ani tichý . Mám budík na telefonu, a proto si můžu vybrat, jakou písničku chci. A jakou písničku máš na budíku ty? Máš taky příjemnou písničku ? Máš pomalou nebo rychlou písničku ?
Jaké máš vlasy ? Máš krátké nebo dlouhé vlasy ? Máš blonďaté nebo černé vlasy ? Já mám dlouhé blonďaté vlasy . Jsem blondýnka. Jaké vlasy má můj partner? On má krátké blonďaté vlasy . On je tedy blonďák. No, a další otázka, máš bratra? Jakého bratra máš? Máš blonďatého nebo černovlasého bratra ? Máš mladšího nebo staršího bratra ? Máš k rásného nebo ošklivého bratra ? Já mám krásného sympatického a moc chytrého bratra.
Teď trochu o práci. Jak dlouho už pracuješ v té firmě? Pracuješ tam krátce nebo už dlouho ? Pracuješ tam chvíli nebo už několik let? A jak dlouho ti trvá cesta do práce? Cesta trvá dlouho nebo jenom chvíli ? Nebo jinak… Jaká je tvoje cesta do práce? Je dlouhá nebo krátká ? Je příjemná nebo nepříjemná ?
Když jedeš do práce autem a na semaforu na křižovatce svítí červená ( barva ), nesmíš jet. Musíš čekat. Když naopak svítí zelená , můžeš jet. Jaká barva svítí na semaforu? Obecně jsou tři barvy: červená, potom oranžová a nakonec zelená . V autě mám různé kontrolky. A někdy některé kontrolky svítí červeně a to znamená problém. Třeba když kontrolka autobaterie svítí červeně , znamená to, že alternátor nefunguje správně . Auto má problém s dobíjením a je potřeba jet do servisu.
A poslední téma: počasí. Nevíš, jak bude o víkendu? O víkendu, si myslím, bude krásně ! Bude určitě slunečno a taky bude teplo . Doufám… Doufám, že nebude zataženo a chladno . Fuj. Nemám ráda chladné počasí . Jaké počasí máš a nemáš rád ty? Máš rád teplé nebo chladné počasí? A jaké je tvoje oblíbené roční období ? Jaro, léto, podzim zima? Moje oblíbené roční období je jaro. Naštěstí brzy bude jaro. Už za dva týdny, jupí!
Vaše Eliška
The post (152***) Jak? Jaký? Jaká? Jaké? Jakou? Jakého?… appeared first on slowczech .