Úvod
Podcasty
Vzdělání
slowczech – Learn Czech for Real Life
(146**) Jak spát 2 hodiny denně? (comparat...

(146**) Jak spát 2 hodiny denně? (comparative adverbs)

Ahoj! Dneska pro tebe mám docela zajímavý tip, haha. Inspirovala jsem se na youtube kanále AlfaBeing, který provozuje fotomodel Franta. Franta má krátká a srozumitelná videa. No, a v dnešním audiu ti řeknu o tom, jak se vyspat už za 2 hodiny denně. V textu jsou adverbia = příslovce. To jsou slova, která odpovídají na otázku “Jak?” Dobře, kvalitně, efektivně a pomalu. A když porovnáváme dvě věci, dvě aktivity nebo dva lidi, říkáme lépe, kvalitněji, efektivněji a pomaleji, například: “Můj kůň běžel pomaleji než kůň vítěze, prohrál jsem.” Nebo “Dneska se mám lépe než včera.”
Jo a ještě něco ti chci říct na začátek. Některá adverbia mají dvě verze. A ty uslyšíš obě – míň/méně, víc/více, hůř/hůře, dýl/déle . Dlouhá verze je formální, krátká verze je normální, tj. hovorová, neformální.
Tak a teď už to je všechno. Jsi ready? Jdeme na to!
Churchill spal šest hodin denně, Benjamin Franklin nebo Napoléon Bonaparte spali 5 hodin denně, Tesla spal dokonce ještě míň – jen 2 hodiny denně. Ale Tesla spal trochu jinak – je pravda, že denně spal méně než ostatní, ale potom asi jednou za týden potřeboval spát více , a tak usnul klidně i na 1.5 dne. Jak ale tito lidé fungovali efektivněji než ostatní? Jak je možné pracovat produktivněji a přitom spát méně ?
Dneska máme strašně moc věcí, co musíme stihnout. A současně strašně málo času. Každý prý dokáže spát 2 hodiny denně. Jen ke spánku musí přistupovat konzistentněji a mít pevnější vůli. Obecně lidi nejdřív chtějí splnit všechny úkoly a pak jít spát. A to je problém, protože to vede k problémům – cítíme se unaveněji , pracujeme méně efektivně , spíme méně kvalitně. A hlavně je náš spánek kratší, protože nás další den čekají další úkoly a problémy a zase málo času. Ve výsledku mozek pracuje pomaleji , soustředíme se míň a hůř . Někteří lidé dokáží spát normálně 4 až 6 hodin. Ale většina lidí má raději i 12 hodin spánku, haha. A co s tím? Znáš techniku polyfázového spánku? Oproti monofázovému spánku, kdy spíme 6 až 8 hodin celou noc, je prý polyfázový spánek účinnější. Potom pracujeme lépe, snáze a radostněji .
A jak to tedy funguje? Spánek si rozdělíme na několik intervalů. První možností, jak se lépe vyspat, je tzv. “Dimaxion”, kdy každých šest hodin spíme 30 minut. A pak tedy 4×30 je 120 a tím pádem spíme denně 2 hodiny. Druhou možností je “Uberman”, kdy každé čtyři hodiny spíš 20 minut. A pak tedy 6×20 je 120 a dostáváme 2 hodiny denně. Třetí možností je “Everyman”, kdy v noci spíme 1,5 hodiny nebo až 3 hodiny a pak v průběhu dne si dáme 20 minutového šlofíka. Šlofík je krátký spánek, taková krátká siesta. Čtvrtou možností je bifázový spánek nebo tzv. možnost “Tesla”, kdy si v noci dáme hlavní spánek v délce 2 hodin a v průběhu dne si dáme jednoho šlofíka v délce 20 minut.
Nejsnáze lze mluvit o páté možnosti, a to je tzv. možnost “Siesta”, kdy spíme v noci klasicky 5 až 6 hodin a pak si ve dne dáme jednoho šlofíka. Ano, tato možnost vypadá jednodušeji než ostatní. A taky je. Pokud chceš začít spát polyfázově, jeden dlouhý spánek plus šlofík ve dne je na začátek snáze aplikovatelný. A postupně – krok za krokem, haha – přejdeme do více šlofíků za den.
Ale je pro nás tento způsob zdravý? Někteří vědci říkají, že spíme slaběji , že polyfázový spánek zhoršuje kognitivní funkce, že není čas na regenerační procesy a že polyfázově spí jenom zvířata a děti, ne dospělí. Na druhou stranu zas někteří lidé říkají, že pro ně to neznamená, že spíme slaběji . Oni říkají, že spí důkladněji a hlouběji. Taky že pracují produktivněji , protože jsou odpočatí.
Takže je otázka – pracujeme efektivněji ? Pracujeme promyšleněji či moudřeji ? Žijeme vyrovnaněji a radostněji? Já osobně si myslím, že je důležité znát svoje vlastní tělo. Vím, že já potřebuji 5,5 až 6 hodin spánku denně. Raději vstávám v 5 ráno, protože se mi ráno pracuje lépe . A večer už moje tělo reaguje unaveněji, tlumeněji, pomaleji .
Avšak náš problém je hlavně v tom, co děláme v čase, kdy nespíme. Můžeme se snažit pracovat efektivněji a spát méně . Ale když pak místo práce jen prokrastinujeme, to už je nakonec lepší spát 12 hodin, haha. Proč žít složitěji ? Život není složitý. Jenom my sami si ho děláme složitý.
The post (146**) Jak spát 2 hodiny denně? (comparative adverbs) appeared first on slowczech .