Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody (117**) Jdu do restaurace

Poslechněte si podcast

12. 3. 2019

8 min

O epizodě podcastu

Ahój! Jak se máš? A co děláš? Já jdu dnes do restaurace. Je v centru. A je to moje oblíbená restaurace, protože tam mají moc dobré jídlo. Například v jídelním lístku je snídaně. Mmmm, miluju víkendovou snídani, nebo spíš jako …

The post (117**) Jdu do restaurace appeared first on slowczech .

Ahój! Jak se máš? A co děláš? Já jdu dnes do restaurace. Je v centru. A je to moje oblíbená restaurace, protože tam mají moc dobré jídlo. Například v jídelním lístku je snídaně. Mmmm, miluju víkendovou snídani, nebo spíš jako anglicky říkáme brunch. A tady nabízí anglickou snídani, volské oko (to je smažené vejce na pánvi) anebo moje oblíbené – vejce Benedikt. Mmmm! Mám hlad!

Taky tady mají moc dobré palačinky a ovocné knedlíky – znáš ovocné knedlíky? Moc často je nejím, ale mám je ráda. Klasické české ovocné knedlíky jsou obrovské. A když si dáš ovocné knedlíky v restauraci, dostaneš dva až čtyři knedlíky. Každý má aspoň 8 centimetrů. Ale pozor, to nejsou klasické knedlíky, to jsou sladké knedlíky. Uvnitř je ovoce – švestky, meruňky, jahody. A nahoře je smetana, cukr, tvaroh a někdy i mák nebo skořice (tady je odkaz na fotky , podívej se!)

Ta restaurace nabízí polední menu. To je jídlo, které si můžeš dát jenom od pondělí do pátku a jenom v poledne. My, Češi, tomu říkáme “meníčka” – např. “Hele, kam dnes půjdem na meníčko?” Nebo “V restauraci Slon mají dnes lákavé meníčko. Co ty na to?” Dokonce existuje moc fajná webovka www.menicka.cz, kde se můžeš mrknout, kam dnes jít s kolegy na oběd.

A jaká je dnešní nabídka? Můžeš si dát vepřový steak, sýrovou omáčku a americké brambory (anglicky potato wedges). Když jsem byla malá, pořád jsem jedla americké brambory, hihi. Také tu dnes mají rybu – tresku a hranolky. Treska je mořská ryba. Vím, že Česko nemá moře. A proto musíme mořské ryby importovat. Jo a můžeš si tady taky dát veganské jídlo – brokolicový karbanátek, bramborovou kaši a okurku. Vegetariánská nebo veganská jídla jsou většinou moc dobrá! Mmmmm, miluju brokolici

Ale úplně nejlepší tady je, že mají vodu z kohoutku/kohoutkovou vodu. To je voda, která je zdarma. Protože v Česku jsou ještě ne moc kamarádské restaurace a i když je venku 35°C, musíš za vodu platit. Achjo. Ale snad to brzy bude jinak!

No a co obsluha? Obsluha v restauraci je taky moc fajn, je moc příjemná = servis je moc příjemný. Pracuje tam jeden číšník, který se jmenuje Kuba. Je mu asi 35 let. A taky tam pracuje jedna číšnice/servírka, která se jmenuje Ivana. Je jí asi 40 let. Oba dva se pořád usmívají, často se ptají “Všechno v pořádku?” nebo “Dáte si ještě něco?”

Asi jdu dnes na oběd, hehe. Mám teď hlad! A co ty? Chutnají ti české ovocné knedlíky? A chutnají ti české palačinky? Máš rád/ráda české restaurace?

Tak čáu, Eliška

Music credit
Title : Take Me Out to the Ballgame
Artist : E’s Jammy Jams

The post (117**) Jdu do restaurace appeared first on slowczech .

Popis podcastu

Tired of textbooks and grammar drills? This is the Czech podcast for thoughtful adults who want to speak real Czech… the kind you actually hear in daily life. Listen to episodes in slow Czech with authentic stories and conversations that help you immerse through comprehensible input, just like in our Immersion Program. Or join English episodes on mindset and confidence, guiding you to finally use Czech naturally and fearlessly. Since 2016, we’ve helped thousands of learners move from studying to speaking through our 1:1 lessons, Immersion Programs, self-paced courses, YouTube videos and this podcast. If you’re looking for how to learn Czech (and speak it!), a podcast to learn Czech naturally, or want to live the language, you’ve found your place. Because this isn’t textbook Czech… it’s real life in Czech.