Úvod
Podcasty
Vzdělání
slowczech – Learn Czech for Real Life
(111**) Kdy čtu? Co piju? A proč plavu? (s...

(111**) Kdy čtu? Co piju? A proč plavu? (spoken)

O epizodě podcastu
Čááu, dneska to bude o slovesech typu “u”: čtu, piju *, plavu. Určitě je znáš! A btw, underlined words respresent spoken Czech. So dont be surprised if I say “červený víno” instead of “červené víno”. People talk this way. And you …
The post (111**) Kdy čtu? Co piju? A proč plavu? (spoken) appeared first on slowczech .
Čááu, dneska to bude o slovesech typu “u”: čtu , piju *, plavu . Určitě je znáš ! A btw, underlined words respresent spoken Czech. So dont be surprised if I say “červený víno” instead of “červené víno”. People talk this way. And you need to be aware of this, right? Tak , let’s go!
Hele, že nevíš , co ráda dělám , když přijdu večer z práce? Já ti to teda povím : čtu. Čtu knihy. Fakt moc ráda čtu ! Nejčastěji čtu historické knihy, někdy taky ale čtu krásnou literaturu. No, a když čtu , piju * u toho víno. Chachá! Nejčastěji piju červený víno, i když v Česku umíme dělat hlavně bílý vína. Jo, a taky samozřejmě piju kafe . Kafe , to je moje droga. Já vím , nic neříkej…!
A hele, že nevíš , co ráda dělám o víkendu? Já ti to teda povím : plavu . Fakt ráda plavu . Podle mě je plavání supr čupr sport. Je to pro mě odpočinek. Když plavu , na nic nemyslím . Máš to taky tak ? = Máš to stejně?
Jo, a teď ti ještě chci říct, co dělá můj brácha , když přijde z práce domů. On ani ne čte knihy ani ne plave . On pracuje ve své dílně a potom doma. Takže řeže dřevo, pere prádlo, peče koláč, seče trávu a nakonec koupe svoje dítě. Jo, jo, já vím , má hodně práce. Ale on rád pracuje . Je to dříč ! Je to pracant !
Takže, jaká slovesa jsem říkala? Čtu , piju , plavu , řežu, peru, peču, seču, koupu . Dobrý, ne?
Tak ahój,
Eliška
*piju = piji , pracuju = pracuji, hraju = hraji (both are correct, the “-u” version is spoken but still correct one)
*dříč = pracant = hard worker = hodně dře/pracuje/maká
The post (111**) Kdy čtu? Co piju? A proč plavu? (spoken) appeared first on slowczech .