Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody (096***) Bláznivé/klidné ráno?

Poslechněte si podcast

6. 3. 2018

7 min

O epizodě podcastu

V kolik hodin vstáváte? Co ráno děláte? Co ráno pijete? Snídáte? V kolik hodin odcházíte do práce? Nebo si raději přispíte? Docela často vstávám brzy. Ne proto, že bych byla stará a trpěla nespavostí. Ale proto, že jsem ráda vzhůru, …

The post (096***) Bláznivé/klidné ráno? appeared first on slowczech .

V kolik hodin vstáváte? Co ráno děláte? Co ráno pijete? Snídáte? V kolik hodin odcházíte do práce? Nebo si raději přispíte?

Docela často vstávám brzy. Ne proto, že bych byla stará a trpěla nespavostí. Ale proto, že jsem ráda vzhůru, když ostatní ještě spí. Do práce chodím kolem osmé hodiny. A někdy vstávám v sedm, ale někdy také v pět. Proč v pět? Možná si myslíte, že jsem blázen. Ale někdo zase chodí spát ve tři ráno a někomu na druhou stranu tento noční život může znít bláznivě. Každý jsme jiný

Představte si ale, že vstanete 2 hodiny předtím, než jdete do práce. Což vám najednou z 30 minutového ranního rychlého rituálu snídaně/kafe/zuby vytvoří 2 hodinovou pohodu, kdy si můžete dělat, co chcete! Já zbožňuju ranní klid a především svou ranní (a tedy čerstvou) hlavu.

Když vstanu v pět hodin, udělám si v klidu obrovské kafe s kokosovým olejem a začnu pracovat. “Pracovat”? říkáte si, “proboha, proč?” Ale já nemluvím o práci, kterou každý druhý nemá rád. Mluvím o něčem jiném. Mluvím o té práci, která mě baví mimo mou klasickou korporátní práci. Mimochodem, pro pobavení – také jsem už slyšela název “chodit do skleněné krabice” místo “chodit do práce”. Chápete, co se tím myslí? Slyšeli jste už tuto metaforu? No, a tak já tedy ráno píšu, čtu, učím se rusky, pracuji na SlowCzech blogu, přemýšlím, medituji, cvičím. Moje ráno je jako z jiného světa. Dělám kreativní věci. Dělám aktivity, co mě naplňují. Samozřejmě, že ráno nebudu vyplňovat administrativní dokumenty nebo kontrolovat bankovní účet. To mohu přece dělat, i když jsem unavená.

Ale mít čerstvou hlavu, to se ve všední den jen tak nestane! A navíc, co je podle mě na brzkém vstávání nejlepší? Že když jdu v osm do práce, většině lidí teprve den začíná. Kdežto ten můj už je plný zážitků, zajímavostí, nových objevů a nových myšlenek. A ve výsledku vůbec nemám pocit, že jako zaměstnanec trpím. Protože můj život mimo práci je velice bohatý.

Možná jste viděli nějaká videa, četli články nebo poslouchali Ted Talk o brzkém vstávání a jeho možnostech a dopadech na život. Já jsem se kdysi inspirovala kamarádkou, poté jsem si přečetla Miracle Morning, také jsem zaslechla o Portugalci a jeho hashtagu 21earlydays. Inspirace je všude okolo mnoho. Nejlepší je ale si to zkusit a vidět, jestli to člověku samotnému vyhovuje nebo ne.

No, tak tedy, jak to máte vy? Kdy a proč vstáváte? Nebo vstáváte, kdy se vám zachce?

Vaše Eliška,

©SlowCZECH

The post (096***) Bláznivé/klidné ráno? appeared first on slowczech .

Popis podcastu

Tired of textbooks and grammar drills? This is the Czech podcast for thoughtful adults who want to speak real Czech… the kind you actually hear in daily life. Listen to episodes in slow Czech with authentic stories and conversations that help you immerse through comprehensible input, just like in our Immersion Program. Or join English episodes on mindset and confidence, guiding you to finally use Czech naturally and fearlessly. Since 2016, we’ve helped thousands of learners move from studying to speaking through our 1:1 lessons, Immersion Programs, self-paced courses, YouTube videos and this podcast. If you’re looking for how to learn Czech (and speak it!), a podcast to learn Czech naturally, or want to live the language, you’ve found your place. Because this isn’t textbook Czech… it’s real life in Czech.