
Jedlé vakcíny. 3. 11. 2009

Poslechněte si podcast
24. 1. 2012
1 hod 42 min
Záznam Science Café o jedlých vakcínách.
JEDLÉ VAKCÍNY: NADĚJE (NEJEN) PRO ROZVOJOVÝ SVĚT
Hosté z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR:
Mgr. Tomáš Moravec, Ph.D.
RNDr. Noemi Čeřovská CSc.
Dr.rer.nat. Ing. Helena Plchová
Na otázku, co si máme pod pojmem jedlé vakcíny představit, odpovídá v rozhovoru pro říjnové vydání časopisu VTM Science (www.vtm.cz) jeden z hostů – Tomáš Moravec:
"Sousloví „jedlé vakcíny“ je jen zjednodušením. Dá se říci, že se snažíme „přinutit“ rostliny k tomu, aby produkovaly látky, které se dají využít jako vakcíny. Těmi látkami jsou farmaceutické proteiny – bílkoviny, jež rostliny normálně neprodukují, ale které lze použít pro výrobu léčiv. Zaměřujeme na podskupinu proteinů, které by se daly použít jako vakcíny i bez dalšího složitého čištění rostliny – zkrátka by se část rostliny či nějaký extrakt snědl místo klasického očkování."