Matěj Malecha vs. kapitalizmus a jeho finanční systém // RANT Prostoru #142
„Mám hlavně problém s tím, jak je HDP používáno ve veřejné debatě a jak je s ním pracováno v rámci snahy budovat českou ekonomiku. Mám pocit, že spoustu lidí si zautomatizovalo myšlenku, že když HDP roste, je to dobré, a když neroste, není to dobré. Nemyslím si, že každý růst HDP je dobrý. Velká část lidí ani neví, co to HDP je,” říká Matěj Malecha z Doughnut Czechia. „Jsme vedeni k mentalitě ‚každý sám za sebe‘, která hodně tlačí k nějaké perspektivě, že když nebudu dostatečně agresivní, tak přijde někdo agresivnější a obere mě. Ale to, jaký přístup při dosahování cílů tolerujeme, je klíč. My nemusíme přistoupit na to, že ten agresivnější vyhrává,” zdůrazňuje Matěj. Současný ekonomický systém totiž nepovažuje za jediný možný. Když mluvíme o HDP, proč musí být řeč i o státním dluhu? Zvládneme ho někdy splatit? A v čem se můžeme inspirovat Slovenskem? Dozvíš se v RANT Prostoru.Přečíst si můžeš také Matějovu esej „Slibovali nám konec dějin, dostali jsme konec planety”, kterou najdeš v tištěném 122. čísle Revue Prostor Dějiny přítomnosti (https://revueprostor.cz/casopis/122-dejiny-pritomnosti).Matěj Malecha je designér služeb a člen kolektivu Doughnut Czechia, který popularizuje myšlenku, že jiná ekonomika je možná.#kapitalizmus #hdp #statnidluh #ekonomie #rant #Perspectives #podcastPoužité materiály: Wikipedia, Ekonom