Lenka Bártová vs. stále přehlížené menšiny // RANT Prostoru #140
„V roce 2011 jsem šla za ministrem práce a sociálních věcí mu říct, že se mám jako pečující osoba špatně. A on mi na to řekl, že jsem si to měla rozmyslet, než jsem si takové dítě pořídila,” říká Lenka Bártková, která pečuje o dceru s kombinovaným postižením.
Lenka ve svém RANTu pojmenovává pět neviditelných a marginalizovaných skupin obyvatelstva: ženy v klimakteriu a po padesátce, cizince a cizinky, lidi s handicapem, pečující a LGBT osoby. Kdo nastavuje, jak se ke znevýhodněným skupinám obyvatelstva chováme? Proč je třeba o problémech těchto skupin neustále mluvit a vysvětlovat je? A jak se podle Lenky pozná vyspělá společnost? Poslechni si RANT Prostoru.
Lenka Bártová pečuje o brzy už jednadvacetiletou dceru s kombinovaným postižením. Dělá přes dvacet let fundraising v různých organizacích, už devět let v Prague Pride. Zároveň školí fundraising pro neziskové organizace se zaměřením na pečující v akademii Pečovat a žít. Je spoluautorkou podcastu Needo Talks o lidech s postižením, pečujících a profesích okolo.
#mensiny #lgbt #zenyvprechodu #pecujici #lideshandicapem #cizinci #rant #Perspectives #podcast
Použité materiály: Heroine, Idnes, Česká televize, plakát k filmu Karavan