Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody Adam Vokáč vs. pohřby v Česku // RANT Prostoru #124

Adam Vokáč vs. pohřby v Česku // RANT Prostoru #124

Obrázek epizody Adam Vokáč vs. pohřby v Česku // RANT Prostoru #124

Poslechněte si podcast

5. 2. 2026

25 min

O epizodě podcastu

„Vadí mi, že já až umřu, tak nemůžu hezky splynout s krajinou, zetlít a vyživit půdu, vyživit matičku Zemi,” říká hrobník Adam Vokáč aka Hrobníček luční a dodává: „Je to pro mě i hluboká spirituální otázka.“ (odstavec)„Je super brát děti na pohřeb, je podle mě důležité, aby tam byly. Umějí to na pohřbu vždycky hezky oživit,“ vysvětluje Adam. Smrt jsme podle něj zbavili přirozenosti, oddělili jsme ji od živého a schovali za hřbitovní zdi. Jakým směrem by se mělo posunout pohřebnictví v Česku? Procházíme krizí pohřebního rituálu? Proč je dobré se po smrti nechat „zkompostovat”? A co ty, už víš, jak se necháš pohřbít? Poslechni si filozoficky laděnou epizodu a inspiruj se.

Adam Vokáč, známý jako Hrobníček luční, je hrobník a propagátor přírodního pohřebnictví v Česku. Působí na Lučním hřbitově v Praze-Ďáblicích, kde se věnuje ekologickým formám pohřbívání a osvětě o přirozeném vztahu k životu a smrti. Spoluzaložil spolek Poslední stopa.

#pohreb #hrob #smrt #rant #Perspectives

Použitá média: Recompose.life, Captain Fantastic, HPS Hřbitovy, Instagram Hrobníček luční

ISSN 3029-8334

Spolek pro vydávání Revue Prostor

„Vadí mi, že já až umřu, tak nemůžu hezky splynout s krajinou, zetlít a vyživit půdu, vyživit matičku Zemi,” říká hrobník Adam Vokáč aka Hrobníček luční a dodává: „Je to pro mě i hluboká spirituální otázka.“

„Je super brát děti na pohřeb, je podle mě důležité, aby tam byly. Umějí to na pohřbu vždycky hezky oživit,“ vysvětluje Adam. Smrt jsme podle něj zbavili přirozenosti, oddělili jsme ji od živého a schovali za hřbitovní zdi. Jakým směrem by se mělo posunout pohřebnictví v Česku? Procházíme krizí pohřebního rituálu? Proč je dobré se po smrti nechat „zkompostovat”? A co ty, už víš, jak se necháš pohřbít? Poslechni si filozoficky laděnou epizodu a inspiruj se.

Adam Vokáč, známý jako Hrobníček luční, je hrobník a propagátor přírodního pohřebnictví v Česku. Působí na Lučním hřbitově v Praze-Ďáblicích, kde se věnuje ekologickým formám pohřbívání a osvětě o přirozeném vztahu k životu a smrti. Spoluzaložil spolek Poslední stopa.

#pohreb #hrob #smrt #rant #Perspectives

Použitá média: Recompose.life, Captain Fantastic, HPS Hřbitovy, Instagram Hrobníček luční

ISSN 3029-8334

Spolek pro vydávání Revue Prostor

Popis podcastu

RANT Prostoru je nový audioformát revue Prostor s údernými, vypointovanými a autentickými výpověďmi na témata, které vás štvou. Rant Prostoru je zaměřený na generaci lidí do třiceti let. Ti jsou mj. i jako hosté zváni, aby otevřeně kritizovali problémy současného světa dotýkajících se jejich životů. S moderátory podcastu Hanou Trojánkovou Biriczovou nebo Šimonem Holým se vždy pokusí najít nebo navrhnout také řešení.