Pro přehrání dalších podcastů se prosím registrujte.

Aplikace je ZDARMA. Váš email potřebujeme pouze k tomu, abychom vám mohli vybírat podcasty přesně na míru. Budete moci odebírat podcasty, hledat osobnosti a témata napříč podcasty, aby vám neunikl žádný zajímavý rozhovor.

Vyzkoušejte vaše osobní rádio. Děkujeme, Team Youradio Talk.

Obrázek epizody V Praze je 112 čtvrtí, běžný občan zná jen centrum, říká zakladatel projektu Praha neznámá Petr Ryska

V Praze je 112 čtvrtí, běžný občan zná jen centrum, říká zakladatel projektu Praha neznámá Petr Ryska

Obrázek epizody V Praze je 112 čtvrtí, běžný občan zná jen centrum, říká zakladatel projektu Praha neznámá Petr Ryska

Poslechněte si podcast

7. 1. 2022

15 min

O epizodě podcastu

„Zhruba polovina Prahy je urbanizovaná, zbytek je stále příroda, neustále je co prozkoumávat. Většina lidí zná ty nejznámější místa jako Orloj, Pražský hrad a pár ulic v okolí svého bydliště. Přitom každá čtvrť v Praze má svou vlastní tvář a svůj svébytný charakter,“ dodává spisovatel Petr Ryska.
Knih o Praze vzniklo zatím pět, šestý díl se připravuje. V projektu Praha Neznámá nabízí i procházky, o které byl velký zájem například v době vydání filmu o herečce Lídě Baarové. „Jakmile vyšel film o této hvězdě, skoro jsme nestihly vypisovat termíny. Zájem ale později zase opadl.“

Podle Rysky samotný nápad vznikl už v době jeho dětství. „Říkal jsem si, že je škoda nechávat si tyto znalosti o městě jen pro sebe, nejprve jsem si zkusil založit blog, poté jsem zkusil procházku s kamarády. Zájem tehdy předčil očekávání.“ A nejde jen o samotnou Prahu, dle slov spisovatele už nemá po Čechách téměř kam jezdit. „Rád bych udělal obdobný projekt například i s Brnem, Opavou nebo Ostravou, není na to ale čas. Zároveň je škoda, že ty zachovalé čtvrti v Praze nejsou památkou, zasloužily by si to,“ uzavírá vyprávění Petr Ryska.

Celý rozhovor moderátora Martina Karlíka se spisovatelem a zakladatelem projektu Praha neznámá si poslechněte zde:

Popis podcastu

Rozhovory se zajímavými lidmi na aktuální téma na Rádiu ZET.