
Spotřební koš školních jídelen potřebuje revizi, říká Karolína Kallmünzerová

Poslechněte si podcast
8. 11. 2022
15 min
O epizodě podcastu
„Největší změnu by si zasloužil spotřební koš, který musí plnit každá školní jídelna. Je to desítky let starý dinosaurus. Prakticky vůbec neřeší, jestli děti dostávají čerstvé nebo instantní potraviny. Jestli jsou dovozové nebo lokální a jestli jsou s aditivy nebo bez,” říká Karolína Kallmünzerová, manažerka projektu Skutečně zdravá škola. „Spotřební koš potřebuje revizi. Za nás jde především o kvalitu vstupních potravin pro přípravu jídel, využívání potravin z blízkého okolí a podporu lokálních farmářů,” dodává ranní host Rádia ZET.
„Představte si školu, kde se nejenom skvěle vaří, ale kde je školní jídelna úzce propojená s lokálními producenty potravin – farmáři, řezníky, pěstiteli – a děti se tam o jídle vzdělávají. To znamená, že se tam pěstuje, zahradničí, vaří, navštěvují se farmy. V ideálním případě se s těmito farmami dlouhodobě spolupracuje a v tom nejlepším si školy budují vlastní. Téma jídla školu spojuje s místní komunitou,” konstatuje Kallmünzerová s tím, že škola je podle ní součástí komunity každé obce. „Aktuálně máme devět tisíc školních jídelen po celé republice. Každý den vaří a každý den objednávají a pravidelně platí. Kdo jiný by měl používat lokální zdroje surovin než právě ony,” ptá se.
„Dnešní děti hodnotu jídla vůbec neznají. My, respektive pedagogové, se to snažíme měnit. Benefitem našeho programu je právě komplexnost. Co by vám byla platná skvělá školní jídelna, kdyby k tomu tématu pedagogové takto nepřistupovali a nešířila by se osvěta mezi rodiči,” podotýká Kallmünzerová. „Za osm let spolupráce nám prošlo pod rukama na 500 mateřských, základních a okrajově i středních škol. Přes 70 tisíc žáků mělo možnost takto ve školách pracovat a dobře se stravovat,” uzavírá manažerka projektu Skutečně zdravá škola Karolína Kallmünzerová.
Kde se vzala prvotní myšlenka na projekt Skutečně zdravá škola? To si poslechněte v rozhovoru Petry Květové Pšeničné: